Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Hoe gezond is de ananas?

Mensen denken vaak dat ananas slecht voor je, omdat er veel suiker in zou zitten. Ondanks dat er suiker in de ananas zit, is het wel degelijk een stuk fruit dat heel gezond is. In dit artikel worden een aantal belangrijke redenen gegeven waarom het eten van de ananas goed voor je is, ondanks de suikers die het stuk fruit bevat.

Geschreven door Ryan Wesley
Gepubliceerd op: 27 juli 2021
11
116
22
Afbeelding door Gabriel Yuji via Unsplash

De ananas

De ananas wordt ook wel de tropische vrucht genoemd, dit komt omdat de vrucht in tropische temperaturen het beste groeit. De vrucht wordt beschermd door een schildachtige structuur aan de buitenkant. Aan de binnenkant vind je het hart van de ananas (deze is hard en niet eetbaar) en het vruchtvlees (geel, zoet en sappig). In het Caribische gebied staat de ananas voor vriendschap en gastvrijheid. Om die reden zie je in die landen ook veel zuilen of deuren waar ananassen op afgebeeld staan. Net als alle andere stukken fruit, bevat de ananas ook fructose oftewel fruitsuikers.

De ananas bedraagt per 100 gram ongeveer 57 kcal.
  • 0,1 gram vet,
  • 0,5 gram eiwit,
  • 1,6 gram vezels,
  • 12 gram koolhydraten (10 gram aan suikers).

Probeer zoveel mogelijk verse ananas te eten, ananas op siroop uit blik bevat 2 maal zoveel suikers en calorieën.

Wat maakt de ananas zo gezond?

Naast dat de ananas bepaalde vitamines, mineralen en voedingsvezels bevat zijn er nog een aantal redenen waarom het eten van de ananas gezond is.

  • Versterking van het immuunsysteem: in een ananas zit veel vitamine C. Deze vitamine versterkt niet alleen je immuunsysteem, maar kan ook een verkoudheid sneller over laten gaan. Verder helpt het wonden sneller genezen en infecties tegen te gaan.
  • Onstekingsremmer: de ananas bevat het enzym bromelaïne en werkt ontstekingsremmend en weefselzwellingen tegen zoals: spataderen, artrose, bronchitis, verstuiking, verrekking en reuma. Bromelaïne kan ook reizigersdiarree verzachten, omdat het de bacterie E. Coli verjaagt uit het lichaam.
  • Sterke botten: mangaan die aanwezig is in de vrucht is nodig voor sterke botten en kraakbeen. Mangaan komt maar in een kleine hoeveelheid voor in je botten, maar de stof is onmisbaar om je botten sterk te houden.
  • Goede spijsvertering: de ananas bevat veel vezels. Deze zijn nodig om je spijsvertering opgang te helpen en je ontlasting zachter te maken. Hierdoor blijft de ontlasting zacht en soepeler en is het makkelijker om naar de wc te kunnen.
  • Verkleint de kans op een beroerte en hartinfarct: de stof bromelaïne heeft nog een goede eigenschap zoals hierboven al is aangegeven helpt het tegen weefselzwelling en dus ook tegen bloedstolsels in het lichaam. Als er minder bloedstolsels in het lichaam aanwezig zijn heb je minder kans op een beroerte of een hartinfarct.
  • Positief effect op cholesterol: de aanwezige plantensterolen zorgt er voor dat slechte cholesterol uit ons voedsel minder worden opgenomen door de darmen en zo dus niet in het lichaam terecht komen. De kans op hart- en vaatziekte wordt hierdoor verkleint.
  • IJzer: het mineraal ijzer zorg dat het transport van de zuurstof in het bloed goed verloopt. Iemand die een laag ijzergehalte in zijn bloed heeft kan uiteindelijk bloedarmoede krijgen. Door het eten van ananas krijg je ijzer binnen, waardoor je ijzergehalte in je bloed zal stijgen.
  • Remt kankercellen af: ferulazuur is een antioxidant die bepaalde kankerverwekkende stoffen onschadelijk maakt. Het remt als het ware de groei van kankercellen af en vertraagt het proces.
  • Geeft energie: de vitamine B1 (thiamine) geeft je energie en zorgt voor de verbranding van koolhydraten. Door de verbranding komt de energie vrij in ons lichaam.

Conclusie

De zoete en sappige smaak van de ananas maakt deze vrucht geliefd bij vele mensen. Desondanks staat de ananas in een verkeerd daglicht. Dit komt omdat de vrucht veel suikers zou bevatten en hierdoor dus ook veel calorieën. Net als in veel fruit vind je fructose (fruitsuikers). Het ene fruit bevat het meer dan de andere. Eet daarom ook altijd verse ananas als het kan. Deze bevat de helft minder calorieën en suikers dan uit blik op siroop. De reden waarom de ananas gezond is ondanks de suikers en nodige calorieën zijn de vele gezonde eigenschappen die de vrucht van de gastvrijheid met zich meebrengt.
11
Geschreven door Ryan Wesley
Gepubliceerd op: 27 juli 2021
11
116
22

Comments

  • 30 juli
  • 0
oh en verse ananas is zo lekker!! Wat een bof dat ie zo gezond is ook nog.
0
  • 3 aug
  • 0
goede reden om het te blijven eten.
  • 3 aug
0
  • 29 juli
  • 0
Verse ananas is zolekker! Ik eet best veel zoet fruit, maar denk dat het altijd beter is vers fruit te eten dan bijvoorbeeld snoep of koek.
0
  • 29 juli
  • 0
Dat heb ik ook, zijn iets andere suikers. Het is natuurlijk bevatten vezels en vitamines. Dat is toch beter.
  • 29 juli
0
  • 28 juli
  • 0
Ananas is heerlijk! Vooral in smoothies.
0
  • 28 juli
  • 0
ja inderdaad maakt het lekker stevig en toch zoet.
  • 28 juli
0
  • 28 juli
  • 0
Ik ben fan !
0
  • 28 juli
  • 0
Ik ben ook erg faN. Alleen gedoe om schoon te maken..
  • 28 juli
0
  • 28 juli
  • 0
Goed om te weten.
0
  • 28 juli
  • 0
Dankjewel sophia, hopelijk heb je er iets aan gehad.
  • 28 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen