Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Is een frikandel dan toch gezond?

De frikandel staat al jaren in een kwaad daglicht. Toch wordt hij volop gegeten. De meeste mensen denken dat dit ongezond is en weten niet precies wat er in zit. We gaan alle feiten op een rijtje zetten.

Geschreven door Erna Daalman
Gepubliceerd op: 1 juli 2021
8
52
13
Foto: Erna Daalman
Foto: Erna Daalman

Waarom is een frikandel zo lekker?

Een frikandel smaakt gewoon lekker! Zeker de gefrituurde frikandel met mayonaise, curry of speciaal met uitjes. De meeste mensen hebben een voorkeur voor gefrituurd eten. Dat komt door de maillard-reactie. Bij alles dat gebakken wordt of gefrituurd treedt deze reactie op, het is een karamelisering van de aanwezige suikers in het product. Het product smaakt dan ook iets zoeter dan in een rauwe vorm. Van nature is de mens een zoetekauw. Waarschijnlijk zit dat in onze genen, want moedermelk is tenslotte ook zoet.

Wat zit er in een frikandel?

In een frikandel zit over het algemeen kippenvlees. Separatorvlees wordt dit genoemd en dat is niets engs, maar enkel kleine stukjes vlees die nog aan de botten van een geslachte kip zaten. Verder kan er ook wat rund- of varkensvlees in zitten. Hierin zitten wel harde verzadigde vetten, maar als je daarvan maar een paar gram op een dag binnenkrijgt is dat niet echt ongezond. Teveel natuurlijk wel! Je mag 20 gram verzadigd vet per dag eten en in één frikandel zit 5 gram.
Verdere ingrediënten zijn water, paneermeel, zout, kruiden en specerijen en soja-eiwit, ook niet ongezond.
Ook zitten er een aantal E-nummers in. Die zitten overigens in bijna alle gefabriceerde producten. En het is belangrijk er niet zoveel van binnen te krijgen. E-nummers worden aan producten toegevoegd, maar kunnen natuurlijk of gemaakt zijn. De fabrikant let erop dat er niet teveel in zijn product zit, maar als je weinig natuurlijke producten eet, zoals fruit en groente en wel veel samengestelde zoals worst, soep uit blik, groenten uit blik, kan er een opstapeling plaatsvinden die wel teveel wordt. De E staat voor de door de EU goedgekeurde hulpstoffen.
E316 is een antioxidant dat lijkt op vitamine C, maar is wel gemaakt. Deze toevoeging is twijfelachtig.
E330 is een natuurlijk antioxidant, een voedingszuur.
E451 is een fosfaat, fosforzuur, een emulgator, een bindmiddel dat ook in koekjes zit, of in ijs én mineraalwater! Deze toevoeging wordt niet aanbevolen!
In één frikandel zitten niet zoveel toevoegingen, je zou er zelfs twee kunnen eten. Maar niet per dag, een keertje in de week. Mits je voor de rest wel gezond eet.

Overigens is de frikandel een Nederlandse vinding!

Is een frikandel gezond?

Ja, met mate.
Er zitten volop eiwitten in én onverzadigde (gezonde) vetten. Als ze gefrituurd worden in onverzadigde olie of nog beter in een airfryer en een keertje in de week gegeten worden zijn ze niet ongezond.
Een frikandel speciaal is nog net ietsje gezonder.

Het is ook gezond/verstandig om te lezen wat er in een product zit of wat er op een product gespoten is om het er mooier uit te laten zien. Vroeger kon je aardbeien zelfs in de koelkast hooguit 3 dagen goed houden, daarna werden ze langzaam bedekt door een blauwe harige schimmel. Tegenwoordig zit er iets op álle aardbeien waardoor ze dagenlang goed blijven. Is dit goed? Nou nee, behoorlijk twijfelachtig!
Een frikandel én genieten? Natuurlijk kan dat een keertje!
8
Geschreven door Erna Daalman
Gepubliceerd op: 1 juli 2021
8
52
13

Comments

  • 1 aug
  • 1
Lekker (op zijn tijd) fricandel speciaal .... jammie! Kom je ook eens op de koffie?
1
  • 31 juli
  • 1
Een heel enkele keer móet ik 'm scoren. 😉 met curry natuurlijk 🤣
  • 31 juli
1
  • 12 juli
  • 1
Ik las idd dat aardbeien ontzettend veel bespoten worden. Voor mij dus of biologisch of toch maar vermijden.
1
  • 8 juli
  • 1
Fastfood eet ik zelden of nooit. Maar voor de liefhebbers is dit zeker goed nieuws...
  • 8 juli
1
  • 4 juli
  • 2
Blijf het lastig vinden dat het een fabrieksproduct is.
  • 4 juli
2
Laad meer

Recente en relevant artikelen