Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Is kaas gezond en wat zijn dan de gezondste soorten die we kunnen eten?

Nederlanders zijn kaaseters, maar de Belgen kennen er ook wat van. Elke Nederlander eet gemiddeld maar liefst 20 kilo kaas per jaar.  Kaas is voor velen hun favoriet broodbeleg. Daarnaast verwerken we het wat in allerlei sauzen en zo uit het vuistje lusten we het ook wel. Maar is kaas een goede, lees gezonde keuze?

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 27 juli 2021
9
115
8
Voedingswaarde van kaas
Kaas heeft alvast een grote voedingswaarde en is daarbij rijk aan alle onmisbare voedingsstoffen om dagelijks goed te kunnen functioneren. In kaas vinden we vooral:
  • Vitaminen: en vooral vitaminen van het B- complex zoals B1, B2, B3, B5, B6, B11 en B12, vitamine D, E en veel vitamine K
  • Mineralen: vooral veel calcium fosfor en magnesium, maar ook natrium, kalium, jodium, ijzer, koper, selenium en zink
  • Eiwitten: een portie van 100 gram of drie plakken kaas is goed voor 23 gram eiwitten
Botopbouw

Calcium is nodig voor de opbouw van sterke botten en beschermt tegen osteoporose of botontkalking. Dat komt vooral voor bij vrouwen in de overgang. De hoeveelheid eiwitten in kaas is best vergelijkbaar met dat van vlees en ligt opmerkelijk hoger dan dat van de meeste vegetarische eiwitbronnen. Kaas bevat vooral vitaminen van het B- complex. Die hebben we vooral nodig voor de opbouw van lichaamsweefsel en zijn een belangrijke bron van energie.
Kaas bevat veel ongezonde, verzadigde vetten

In kaas vinden we, spijtig genoeg, ook veel ongezonde en verzadigde vetten. Dat hangt uiteraard in belangrijke mate af van het soort kaas dat je eet. Zo bestaat vette kaas (+48) voor meer dan een kwart van zijn gewicht uit vet. Verzadigde vetten zijn vooral oorzaak van:
  • Overgewicht en teveel buikvet
  • Aderverkalking en hart- en vaatziekten
  • Een onevenwichtig cholesterolgehalte met teveel slechts LDL- cholesterol en te weinig gezonde of HDL- cholesterol
  • Te veel triglyceriden (vet) in ons bloed
  • Hoge bloeddruk
  • Verstoorde hormonen
  • Diabetes type II
Kaas bevat veel ongezonde, verzadigde vetten

In kaas vinden we, spijtig genoeg, ook veel ongezonde en verzadigde vetten. Dat hangt uiteraard in belangrijke mate af van het soort kaas dat je eet. Zo bestaat vette kaas (+48) voor meer dan een kwart van zijn gewicht uit vet. Verzadigde vetten zijn vooral oorzaak van:
  • Overgewicht en teveel buikvet
  • Aderverkalking en hart- en vaatziekten
  • Een onevenwichtig cholesterolgehalte met teveel slechts LDL- cholesterol en te weinig gezonde of HDL- cholesterol
  • Te veel triglyceriden (vet) in ons bloed
  • Hoge bloeddruk
  • Verstoorde hormonen
  • Diabetes type II
Verzadigde vetten zijn vooral aanwezig in voeding van dierlijke oorsprong. In een gezond eetpatroon wissel je voeding van dierlijke oorsprong of met plantaardige voeding. Zorg er wel voor dat je nooit meer dan 10 procent van je totale dagelijkse hoeveelheid calorieën uit verzadigd vet haalt.
Zoutgehalte van kaas

Naast deze ongezonde, verzadigde vetten heeft kaas ook een hoog zoutgehalte. Die hoeveelheid hangt ook af van de soort kaas die je eet. Hou er wél rekening mee dat 200 gram natrium of zout per plak kaas lang geen uitzondering is. En dat terwijl onze Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid (DAH) 'slechts' zes gram zout bedraagt.

Is kaas nu gezond of niet?
Laas maakt in ieder geval deel uit van de bekende Schijf van Vijf. Het maakt dus deel uit van elk gezond eetpatroon. Eet je gezond, natuurlijk, evenwichtig en gevarieerd? Dan is er eigenlijk niets mis een plakje kaas tussen je volkoren boterham.

Wat is de gezondste kaas die je kunt eten?

Naast je eetpatroon is dus ook het soort kaas dat je eet belangrijk. Kies vooral kaas (+20) met weinig verzadigde vetten.
Gouda kaas

Gelukkig hebben we een grote keuze aan Nederlandse (Gouda) kaas. Die varieert van veel tot minder vet en van veel tot minder zout. Het cijfer achter de kaas geeft de hoeveelheid vet aan die in de vaste massa van de kaas aanwezig is. Kaas bestaat ook uit water. Belegen +30 kaas bestaat voor 34 gram uit water. Van de overblijvende 66 gram is 30% vet, dus in totaal precies 19,8 gram vet. Het Voedingscentrum raadt je aan om geen hoger vetpercentage dan +30 te kiezen. Gouda bevat ook veel zout. Kies voor soorten  met maximaal twee gram zout per 100 gram kaas.
Parmezaanse kaas

Dit soort kaas gebruiken we vooral bij pasta, deegwaren en rijst. Parmezaanse kaas bevat maar liefst 30 gram vet en bijna zes gram zout per 100 gram kaas. Wees dus niet te gulzig bij het strooien van PArmezaanse kaas over je pasta.

Mozzarella

Deze zachte kaas is rijk aan calcium en eiwit en bevat minder zout dan harde soorten kaas. Mozzarella eet je zowel koud als warm.

Geitenkaas
Is van nature is geitenkaas arm aan lactose en door sommigen makkelijker verteerbaar dan kaas van koemelk. In witte kaassoorten zoals geitenkaas vinden we ook A2-caseïne, een stof dat voor minder darmproblemen zorgt dan de melkeiwitten in koemelk. Geitenkaas wordt vaak gegeten in combinatie met honing.

Ricotta

Deze Italiaanse kaas wordt gemaakt van diverse soorten melk, vooral van koeien-, schapen- of buffelmelk. Ricotta bevat vooral wei-eiwit met heel wat essentiële aminozuren. Wei-eiwit zorgt voor extra spieropbouw, verbetert de gezondheid van hart- en bloedvaten en helpt je zelfs makkelijker afvallen. hart gezond te houden en om op gewicht te blijven. In Italië wordt deze Ricotta vooral gebruikt in pastagerechten gebruikt.
Blauwe kaas

Blauwe kaas dankt zijn aan de blauwe schimmel in de kaas. Deze schimmelkaas is rijk aan calcium, wat de groei van sterke botten bevordert. Blauwe kaas bevat relatief veel zout en heeft een opvallend sterke smaak. Zo heb je slechts weinig van deze kaas nodig om je gerechten en zelf gemaakte salades op smaak te brengen.

Cottage cheese

Cottage bevat calorieën en des te meer hoogwaardige eiwitten en selenium. Dit mineraal verkleint aanzienlijk je risico op chronische ontstekingen. Deze kaas eet je bij voorkeur als ontbijt of als gezond tussendoortje.
9
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 27 juli 2021
9
115
8

Comments

  • 28 juli
  • 0
Eén van mijn favoriete voedingsmiddelen !
  • 28 juli
0
  • 28 juli
  • 0
Ik mag erg graag een blokje kaas eten :-)
  • 28 juli
0
  • 28 juli
  • 0
Ik hou ook zeer van kaas.
  • 28 juli
0
  • 28 juli
  • 1
Leuk en heel informatief, Francois.
  • 28 juli
1
  • 28 juli
  • 1
Tja, er ligt toch minimaal een keer per dag een lekkere plak op mijn broodje!
  • 28 juli
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen