Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Meest bekende slaapproblemen

Slaapproblemen kunnen voorkomen in verschillende vormen en hebben ook verschillende oorzaken. De meest bekende is ook degene die het meest voorkomt, namelijk slaapapneu en slapeloosheid.

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 3 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
3
59
2
Afbeelding door Alexandra Gorn via Unsplash
Slaapproblemen kunnen voorkomen in verschillende vormen en hebben ook verschillende oorzaken. De meest bekende is ook degene die het meest voorkomt, namelijk slaapapneu en slapeloosheid.

Slaapapneu

Dit is een slaapprobleem waarbij de ademhaling vertraagt of stopt terwijl je slaapt. Om toch die zuurstof binnen te krijgen moet je lichaam zich inspannen waardoor je lichaam zich weer inspant. Mensen die slaapapneus hebben zijn in de dag vaak vermoeid omdat ze hun rust niet hebben kunnen vinden. Een ander probleem bij slaapapneus is dat je minder zuurstof in je bloed vervoert wat gevaarlijk kan worden. Wanneer dit een langere tijd aanhoudt kan dit zorgen voor een verhoogde bloeddruk en mogelijk een hart- of herseninfarct. Een symptoom van een slaapapneu kan luid snurken zijn omdat je lichaam dan met man en macht naar zuurstof grijpt. Uit een onderzoek blijkt dat slaapapneus meestal worden veroorzaakt door overgewicht.

Slapeloosheid

Iedereen heeft wel eens van die nachten waarin onze gedachten maar blijven spoken in ons hoofd en we de rust maar niet kunnen vinden. Dit is helemaal niets raars. Dit wordt slechts als een slaapprobleem gezien als je meerdere nachten, voor enkele weken lang meer dan een half uur wakker bent voordat je in slaap valt. Als je s’ nachts veel wakker wordt en vervolgens niet meer kunt slapen kan dit ook een probleem worden. Dit kan veroorzaakt worden door stress, psychische problemen, door bepaalde medicatie of door een slechte levensstijl/slaapomgeving. Je moet ook proberen te voorkomen dat je je slaapkamer gaat vergelijken met frustraties en wakker liggen. Een slaapkamer is uiteindelijk een kamer gemaakt om te rusten en niet om te piekeren. Een tip om dit te voorkomen is wanneer je begint te piekeren en te woelen in bed, er even uit te gaan. ik ga wanneer dit bij mij gebeurt dan naar de woonkamer. Daar schrijf mijn problemen van mij af en stel ik mijzelf gerust door te tekenen om vervolgens weer naar bed te gaan. Dit helpt mij niet alleen om mijn problemen op een rijtje te zetten, maar ook om mijn slaapkamer pieker vrij te houden. Als je dit niet doet dan wordt je oorspronkelijke boosdoener van je slapeloosheid vervangen door stress om niet te kunnen slapen. Zo blijft dit probleem maar doorgaan en maakt het, het lastig om van je slapeloosheid af te raken. Dus kom er eventjes uit, ga een glaasje water of kopje thee drinken en neem de tijd om tot rust te komen. Morgen is er weer een nieuwe dag en je moet uitgerust zijn om je problemen dan op te lossen.

Andere slaapproblemen

Parasomnieën komen ook vaak voor. Dit zijn onbewuste gebeurtenissen die gebeuren terwijl je slaapt. Denk hier bijvoorbeeld aan slaapwandelen, tandenknarsen, praten in je slaap of nachtmerries. Ik heb een keer gehad dat ik opeens ging schreeuwen en schoppen in mijn slaap. Hierbij heb ik per ongeluk mijn moeder een paar trappen gegeven, maar het raarste was nog, dat ik terwijl ik dit deed nog steeds sliep. Ze maakte mij bezorgd wakker toen ik bedaard was en vroeg wat er met mij mis was. Ik wist in eerste instantie niet eens waar ze het over had en toen ze me het vertelde kon ik het maar moeilijk geloven. Dit is een extreem geval wat er bij mij gebeurde en meestal zijn deze minder ernstig. Deze gebeurtenissen komen bij kinderen meer voor die er dan later minder last van hebben. Mocht je dit toch doen in je slaap op een latere leeftijd, dan is dit meestal stress gerelateerd.

3
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 3 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
3
59
2

Comments

  • 15 juni
  • 0
Volgens mij kunnen er dan nog meer vreselijke dingen gebeuren terwijl iemand slaapt. Stel je voor... Word er bang van!
  • 15 juni
0
  • 9 juni
  • 0
Misschien moet mijn vader naar een slaap dokter.
  • 9 juni
0

Recente en relevant artikelen