Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Oregano, de kleine geluksbrenger die ook je gezondheid verbetert

Oregano kennen we vooral uit de Italiaanse keuken, waar het vaak gebruikt wordt in, hoe kan het ook anders, vele pasta- en pizzagerechten. Je verwerkt oregano in je zelf gemaakte salades, en gebruikt het als thee tegen de meest uiteenlopende gezondheidskwaaltjes. Wat is oregano en oregano olie nu precies en wat kan het ook voor jouw gezondheid betekenen?

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 17 juli 2021
11
715
8

Oregano als geluksbrenger


Al in de oudheid waardeerde men dit kruid om zijn vele gezondheidsvoordelen. Toen beschouwde men oregano ook als een geluksbrenger. Zo werd het vaak verwerkt in slingers die bruidsparen om hun nek kregen om geluk en voorspoed af te dwingen. Oregano wordt nu ook bij ons niet alleen gebruikt in de keuken. Het heeft ook zijn plaats verworven in ons medicijnkastje.

Oregano is rijk aan gezonde voedingsstoffen

Oregano heeft een hoge voedingswaarde en is rijk aan alle onmisbare voedingsstoffen om gezond te functioneren.  Oregano en bevat vooral:
 • Vitaminen: vooral vitamine A, C, E en vitamine K
 • Mineralen: zoals calcium, natrium, kalium, magnesium, fosfor, ijzer, mangaan en koper
 • Sterke antioxidanten
 • Voedingsvezels
 • Eiwitten
Wat is oregano olie?

Oregano maakt deel uit van dezelfde familie als munt. Beide planten zijn populair om gerechten op smaak te brengen. Oregano olie wordt gemaakt van zowel de bladeren als de jonge scheuten van de gelijknamige plant. Die worden door de lucht gedroogd, geëxtraheerd en tenslotte geconcentreerd door stoomdestillatie. In olie van oregano vinden we meerdere fenolen, terpenen en terpenoïden. Een voor een sterke antioxidanten. Die beschermen onze lichaamscellen tegen oxidatie en daaraan gelinkte aandoeningen. Daarnaast vertragen ze ook ons natuurlijk verouderingsproces. De belangrijkste bestanddelen van oregano olie zijn:
 • Carvacrol: met een sterke antibacteriële werking
 • Rozemarijnzuur: een krachtig antioxidant dat beschermt tegen de schade van de vrije radicalen
 • Thymol: dit natuurlijk middel tegen schimmel versterkt ook ons immuunsysteem
Oregano en oregano olie helpen je gewicht onder controle te houden

Een belangrijk bestanddeel van oregano en oregano olie is carvacrol, een stof dat kan helpen je gewicht beter onder controle te houden door de aanmaak van vetcellen te voorkomen. Vele wetenschappers zij  er ook van overtuigt dat de olie je kan helpen om meer opgeslagen lichaamsvet te verbranden en makkelijker je overgewicht kwijt te spelen.

Oregano olie als natuurlijk antibioticum

Vooral carvacrol in oregano olie is daar verantwoordelijk voor. Maar ook de essentiële oliën in oregano olie is bijzonder doeltreffend bij het bestrijden van vele bacteriën die mogelijk resistent zijn voor antibiotica.

Oregano olie is een van de sterkste antioxidanten

En die helpen ons lichaam te beschermen tegen schade veroorzaakt door de schadelijke vrije radicalen. Zo bevat oregano olie tot dertig keer zoveel antioxidanten dan andere kruiden zoals tijm, marjolein en sint-janskruid en zelfs veel meer dan de gezondste groenten en fruit. Het extract van oregano olie is sterk geconcentreerd is. Daarom heb je er veel minder van nodig  dan van verse oregano.

Werkt sterk ontstekingsremmend

Ontstekingen zorgen voor heel wat gezondheidsnadelen. Oregano en oregano olie doen ook dienst als natuurlijke ontstekingsremmers. Dat danken we aan zijn sterk  antioxiderende werking dankzij de aanwezigheid van carvacrol en rozemarijnzuur

Brengt je cholesterolgehalte weer in evenwicht

Vooral carvacrol en thymol in oregano olie hebben een positieve werking op je cholesterolniveau. Ze verhogen je gezonde HDL- cholesterol en verlagen de slechte LDL- variant.

Zorgt voor een goede hartfunctie

Oregano olie is rijk aan gezonde omega-3 vetzuren, voedingsvezels en arginine, allemaal stofjes die de gezondheid van je hart ondersteunen en een hoge bloeddruk verlagen.


Tegen blaasontsteking


Oregano olie is ook sterk bacteriedodend middel, waardoor het pijnlijke blaasontstekingen kan voorkomen en behandelen. Olie van wilde oregano bevat de grootste hoeveelheid carvacrol. Die schommelt tussen de 75 en 85 procent.


Beschermt tegen candida en kalknagels


Oregano olie remt de groei van Candida, en is efficiënt tegen kalknagels en andere infecties.


Voorkomt voedselvergiftiging


Oregano olie combineert uitstekend met al je zelf gemaakte salades, zeevruchten, eieren en voorkomt zo de groei van allerlei ziekmakende bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken. De thymol en carvacrol die we in oregano olie terugvinden is doeltreffend bij maag- en darmklachten en ondersteunt de aanmaak van gal, waardoor oregano olie ook misselijkheid en spijsverteringsproblemen verlichten.


Oregano olie als natuurlijke pijnstiller


Oregano olie is ook een sterke natuurlijke pijnstiller en wordt veel gebruikt in massageolie. Bij ontstekingen heb je de keuze tussen het slikken oregano capsules of een etherische olie waarvan je enkele druppels van inneemt.

Zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Schommelingen in je bloedsuikerspiegel zijn vaak oorzaak van diabetes type twee, van plotse stemmingswisselingen, hyperactiviteit, angst en zelfs van depressie. Oregano olie zorgt voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel en ondersteunt ook de aanmaak van energie.

Stimuleert de aanmaak van progesteron en verbetert je slaap

Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon, dat een belangrijke rol speelt bij de vruchtbaarheidscyclus. Het verbetert een verminderde vruchtbaarheid, helpt bij abnormaal vaginaal bloedverlies, bij stoornissen tijdens de menstruatiecyclus en overgangsklachten en voorkomt vroeggeboorten. Daarnaast zorgt dit hormoon ook voor een goede slaap, een stabiele bloedsuikerspiegel en voor de vorming van sterke botten.

Oregano olie helpt tegen angst en depressie

Dankzij de aanwezigheid van gezonde omega-3 vetzuren is oregano olie echt zinvol voor mensen met angst, plotse stemmingswisselingen en depressie. Wanneer je wekelijks tweemaal vette vis verzachten de symptomen van depressie. Je kunt dit ondersteunen door een supplement met omega-3 vetzuren te slikken, bijvoorbeeld visoliecapsules. Het gebruik van enkele druppels oregano olie per dag is een goed alternatief.

Oregano heeft een sterk antibacteriële werking

Oregano is rijk aan stoffen met een sterke antibacteriële werking. Daardoor beschermt het ons tegen ziekmakende bacteriën zoals Escherichia coli en Pseudomonas aeruginosa te blokkeren. Die kunnen ernstige infecties veroorzaken, vooral maag- en darminfecties. Er werd ondertussen al heel wat wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van oregano op onze gezondheid. De resultaten daarvan brachten aan het licht dat dit kruid ons beschermd tegen maar liefst 23 soorten bacteriën.

Oregano helpt bij ontstekingen

Ontstekingen zijn reacties van ons lichaam op ziekten of blessure. Chronische ontstekingen zijn vaak het gevolg van ernstige aandoeningen zoals diabetes, hartfalen en auto-immune aandoeningen. Oregano is rijk aan sterke antioxidanten. Die beschermen ons tegen de zogenaamde vrije radicalen. Die kunnen je lichaam binnendringen, je lichaamscellen beschadigen en zo je gezondheid bedreigen en je natuurlijk verouderingsproces versnellen. Dankzij de aanwezigheid van deze sterke antioxidanten, is dit kruid in staat om allerlei ontstekingen te blokkeren.  Om maximaal van alle gezondheidsvoordelen te genieten, combineer je oregano best met een ander zuiders kruis, namelijk tijm.

Oregano beschermt tegen virale infecties

Daarnaast beschermt oregano ons tegen vele schadelijke virussen en zeker tegen het norovirus, een virale infectie die diarree en maagpijn veroorzaakt, vooral bij baby's, peuters, kleuters en jonge kinderen. Oregano olie kunnen ook het vervelende herpesvirus uitschakelen.

Oregano tegen parasieten

Recent deden wetenschappers ook onderzoek naar de invloed van oregano olie op parasieten, verantwoordelijk voor onder meer de giardia-infectie. Die zorgt vooral bij kinderen voor spijsverteringsproblemen en maagklachten.

Doeltreffend tegen muggen

Oregano olie beschermt tegen parasitaire infiltratie van parasieten, mijt, luis, vliegjes en muggen.
11
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 17 juli 2021
11
715
8

Comments

 • 27 aug
 • 0
Ik gebruik regelmatig kruiden.
 • 27 aug
0
 • 23 aug
 • 0
En het ruikt ook zo lekker.
 • 23 aug
0
 • 18 juli
 • 0
Goed om te weten.
 • 18 juli
0
 • 18 juli
 • 0
Heel goed om te weten!
 • 18 juli
0
 • 17 juli
 • 1
Mooi, daar weten we nu ook weer heel wat meer van. Leuk geschreven, Francois.
 • 17 juli
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen