Artikel.nl




Skyr, de IJslandse yoghurt met de meeste gezondheidsvoordelen

Hoorde je nog niet van skyr, de yoghurt uit ijsland? Dan zou daar wel eens vlug verandering kunnen in komen. Dit soort yoghurt wordt nu ook hier almaar populairder. Skyr eet je bij voorkeur bij je gezond en eiwitrijk ontbijt, maar even goed ook als gezond tussendoortje. Maar wat is skyr nu écht en wat is het verschil met de meer vertrouwde yoghurt en Griekse yoghurt?

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 20 juli 2021
9
14
8
Wat is Skyr?

Zoals hierboven al aangehaald, is skyr een soort yoghurt afkomstig uit het hoge noorden, meer bepaald IJsland. Skyr zit qua textuur tussen yoghurt en kwark. Deze IJslandse yoghurt is fris van smaak fris en minder zuur dan onze yoghurt. Voor de productie van skyr worden levende bacterie culturen toegevoegd aan magere melk. Er wordt vervolgens actieve skyr aan toegevoegd, waardoor de bacteriën beter groeien. Daarna wordt er stremsel bij gedaan. Dit mengsel wordt gefilterd, waardoor de wei afgescheiden wordt zoals bij de productie van kaas. Skyr of IJslandse yoghurt is dikker dan de yoghurt zoals wij die kennen en bevat ook meer hoogwaardige eiwitten. Daardoor is skyr puur natuur zonder toegevoegde stoffen.

Skyr met een smaakje

Er verschijnt nu ook mee en meer skyr waar allerlei (fruit) smaakjes aan toegevoegd zijn. Die is rijk aan toegevoegde stoffen, vooral suiker. Verder bevat skyr met een smaakje maiszetmeel, om het fruit beter te doseren. In skyr met een smaakje vind je ook natuurlijke aroma’s, geur-, kleur-, smaak en bewaarstoffen. Skyr met een smaakje bevat ook de dubbele hoeveelheid suiker van gewone skyr, of acht meer per portie van 100 gram. Dit alles brengt je gezondheid niets bij. Kies dus altijd voor onbewerkte natuurlijke skyr. Zo ben je altijd verzekert van zijn hoge voedingswaarde met veel gezonde voedingsstoffen.

Hoge voedingswaarde

De voedingswaarde van skyr is nog hoger dan van onze yoghurt, zelfs van de Griekse variant.  Hij past in ieder en gezond en natuurlijk eetpatroon, zeker als je iets aan je overgewicht wilt doen. Dit gezond zuivelproduct bevat weinig of geen suiker en vetten, maar is des te rijker aan gezonde voedingsstoffen zoals:
  • Vitaminen: en vooral vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B11 en B12, vitamine D en E
  • Mineralen: vooral veel natrium, kalium, calcium en fosfor maar ook magnesium, jodium en zink
  • Eiwitten: een portie skyr van 100 gram bevat maar liefst 11 gram eiwitten
  • Sterke antioxidanten
In dezelfde hoeveelheid Griekse yoghurt vinden we tussen de 8 en 10 gram vet. Het hoge eiwitgehalte maakt skyr ook erg geschikt voor (top)sporters. Het versnelt hun spierherstel na de geleverde inspanningen en zorgt voor extra spieropbouw.

Skyr bevat geen voedingsvezels
Die zijn echter onmisbaar voor een goede gezondheid zonder overgewicht. Voedingsvezels geven je namelijk een snel en langdurig voldaan gevoel. Daardoor heb je minder snel weer honger en zul je dus automatisch minder eten. Dat kun je echter oplossen door een handjevol of maximaal 25 gram onbewerkte noten, zaden en pitten en door enkele plakjes ver fruit aan je skyr toe te voegen.

Skyr is ook arm aan lactose

Uit dit soort yoghurt wordt namelijk wei uitgefilterd. Skyr bevat weinig lactose, maar is dus niet lactosevrij. Die hoeveelheid lactose is zo laag, dat diegenen met een koeienmelk allergie deze yoghurt wél kunnen verdragen.

Voordelen van skyr

Alle gezondheidsvoordelen van skyr op een rijtje:
  • Rijk aan gezonde voedingsstoffen, vooral eiwitten
  • Arm aan suiker en toegevoegde vetten
  • Geschikt voor diabetici
  • Doet makkelijker afvallen
  • Brengt je cholesterolgehalte weer in evenwicht
  • Verminder je triglyceriden (vet) in je bloed
  • Zorgt voor meer spieren en sneller spierherstel
Conclusie
Skyr is rijker aan eiwitten en bevat minder vet dan onze soorten yoghurt. Skyr maakt deel uit van de bekende Schijf van Vijf en past dus in ieder gezond eetpatroon, zeker als je wilt afvallen. Skyr is zeker een aanrader voor (top)sporters, recreanten en senioren. Je eet het best bij een gezond en eiwitrijk ontbijt of als tussendoortje. Op die manier eet je nog gezonder, met weinig of geen suiker en toegevoegde vetten.




9
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 20 juli 2021
9
14
8

Comments

  • 22 juli
  • 1
Het is alleen jammer dat er zoveel nep-skyr te koop is. Net als de nep Griekse yoghurt.
  • 22 juli
1
  • 21 juli
  • 1
Mijn dochter heeft vooral meegekregen op school dat Skyr staat voor goedkoop, waarom? geen idee!
  • 21 juli
1
  • 21 juli
  • 1
Zal het toch maar een keer proberen.
  • 21 juli
1
  • 20 juli
  • 1
Goed om te weten! Ik ga zeker eens Skyr uitproberen. Meestal neem ik de gewone griekse yoghurt of kwark.
  • 20 juli
1
  • 20 juli
  • 1
Vind het altijd een beetje droog, ik doe er altijd een beetje griekse yoghurt bij. dan is het wat romiger.
  • 20 juli
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen