Artikel.nl
Tien tips om meer peulvruchten te eten

Plantaardig eten is hot. En peulvruchten passen uitstekend in een vegan, vegetarisch en/of plantaardig dieet. Goed voor het milieu, voor je gezondheid en voor je portemonnee. Veel goede redenen om meer peulvruchten te eten dus. In dit artikel lees je een paar leuke tips hoe je meer peulvruchten kan toevoegen aan je dagelijkse eetpatroon.

Geschreven door Olga Vos
Gepubliceerd op: 31 mei 2021
4
31
3
Afbeelding door Tijana Drndarski via Unsplash

Peulvruchten: wat zijn dat eigenlijk?

Gedroogd, in blik, in pot en in de vriezer. Bij de supermarkt, de groenteboer, de wekelijkse warenmarkt en de biologische winkel. Je vindt peulvruchten in verschillende vormen en op allerlei plaatsen. Peulvruchten zijn zaden of de zaden met hun omhulsel. En er zijn er veel! Bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen, limabonen, linzen, kikkererwten, spliterwten, kidneybonen, lupinebonen en sojabonen En er zijn er vast nog een paar op te noemen. En dan heb je ook nog bewerkte peulvruchten, zoals tofu en tempé. Tofu en tempé zijn gemaakt van de sojaboon en humus van kikkererwten.

En dan heb je ook nog pinda’s en groene peulvruchten, zoals sperziebonen, snijbonen, doperwten, peultjes, sugarsnaps en kousenband. Maar die vallen officieel onder de groenten en pinda’s onder noten.

Wat kan je ermee?

Peulvruchten uit glas en blik kan je koud gebruiken of opwarmen. Peulvruchten uit de diepvries moet je verhitten. Volg daarbij altijd de aanwijzingen, die op het etiket staan. Er zijn ook nog gedroogde peulvruchten. Die zijn vaak goedkoop en in grote hoeveelheden te kopen, maar die hebben wel wat meer aandacht nodig. Vaak moet je deze eerst weken in water (driemaal hun gewicht) en ze hebben een lange kooktijd.

Hoe bewaar je ze?

Afbeelding door Colours of Turkey via Unsplash
Nou gewoon, in je keukenkastje of voorraadkast. Dus koel, droog, donker en goed verpakt. Peulvruchten in blik of glas zijn gesteriliseerd. Daardoor kan je ze enkele jaren op kamertemperatuur bewaren zonder dat de smaak erop achteruit gaat. Bewerkte vormen van peulvruchten, waaronder humus, tofu en tempé moet je trouwens bewaren volgens de aanwijzingen op het etiket.

Wist je dat…

… Nederlanders 4 gram per persoon per dag aan peulvruchten eten (volgens het Voedingscentrum)?
… het eten van peulvruchten je LDL-cholesterol verlaagt, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden?
… peulvruchten een uitstekende vervanger zijn voor vlees?
… peulvruchten kunnen groeien op droge en schrale bodemsoorten?
… peulvruchten gewoon in Nederland geteeld worden?

Tien tips om meer peulvruchten te eten

Afbeelding door Micheile Henderson via Unsplash
 1. Voeg peulvruchten uit pot of blik eens toe aan je salade of gebruik ze als basis van een salade. Denk eens aan een linzensalade met rode ui, couscous en feta.
 2. Zet wat vaker gerechten op tafel zoals chili sine/con carne, een Mexicaanse wrap gevuld met bonen of een lekkere Indiase curry met kikkererwten. Je kunt peulvruchten in veel verschillende gerechten gebruiken.
 3. Wist je dat er ook pasta op basis van peulvruchten te koop is? Tegenwoordig kan je het bij elke (grote) supermarkt kopen. Zoals pasta op basis van erwtenmeel.
 4. Maak je soep voedzamer door er peulvruchten aan toe te voegen. Wat vind je van een oer-Hollandse erwtensoep, bruine bonensoep of een exotische rode linzensoep? Tip: Italiaanse minestronesoep is erg lekker met witte bonen in tomatensaus.
 5. Wie is er tegenwoordig niet bekend met humus? Gebruik deze kikkererwtendip of een andere peulvruchtendip (witte bonendip, doperwtenspread of pittige linzendip) om je snackgroenten in te dippen. Heerlijk met snackpaprika, komkommer, worteltjes en cherrytomaatjes. Of natuurlijk gewoon op brood.
 6. Peulvruchten als hartige snack. Kan dat? Ja, dat kan. Kruid wat kikkererwten of bonen met komijn, chilipeper, kerrie of paprikapoeder en rooster ze krokant in de oven. Hmmm, wie heeft er nu nog behoefte aan chips?
 7. Gebruik peulvruchten in baksels. Ja echt! Google maar eens op “brownies van zwarte bonen” of “witte bonen cupcakes” en de recepten vliegen je om de oren. Gezond en lekker.
 8. Zin in een burger? Probeer eens een bonenburger. Van alle peulvruchten kan je wel een burger maken. Lekker zelfgemaakt natuurlijk.
 9. Geen zin om zelf lang in de keuken te staan? Koop dan eens falafel: balletjes van kikkererwten. Lekker om te combineren met oosterse smaken.
 10. Ook in de Nederlandse keuken kan je bonen inzetten. Stamp ze eens mee in een winterse stamppot, maak er een ovenschotel met aardappelen van of maak er een stoofpotje van.
Eet smakelijk!
4
Geschreven door Olga Vos
Gepubliceerd op: 31 mei 2021
4
31
3

Comments

 • 18 juni
 • 0
Ik eet ze super graag in salades. Ze zijn heel gezond en geven in de salades geven ze mij ook die extra touch die de salades speciaal maken. Leuk artikel. (kijk je ook even bij mijn artikels?)
 • 18 juni
0
 • 31 mei
 • 0
Peulvruchten zijn echt lekkerrr

0

Recente en relevant artikelen