Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Uien zijn gezond en zorgen voor minder vetcellen

Uien behoren tot de populairste groentesoorten ter wereld. Uien zijn niet alleen populair vanwege hun smaak, maar vooral ook om hun geneeskrachtige werking. Zo stimuleert het eten van uien het afvallen. Ook hebben diverse wetenschappelijke studies aangetoond, dat het eten van uien preventief zou kunnen werken bij de lichamelijke strijd tegen kanker.

Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 23 juni 2021
6
209
11

Uien

In Nederland worden beroepsmatig en voor de hobby groenten verbouwd. Zo worden er jaarlijks in Nederland ongeveer 20.000 ha aan uien geteeld. Deze enorme hoeveelheid geeft de immense populariteit van de ui aan. De ui is niet alleen in Nederland zeer populair, maar wordt bijna overal in de hele wereld geconsumeerd. Mede daardoor is de ui ook één van de meest geteelde en geconsumeerde groentesoorten ter wereld. De naam ui wordt meestal gebruikt voor de plant met de Latijnse naam Allium cepa. De Allium cepa plant behoort tot de zogenaamde lookfamilie (Alliaceae). De Alliaceae is een familie van kruidachtige, overblijvende planten. Tot deze familie behoren ruim 800 verschillende soorten, waaronder:
  • Sjalot
  • Prei
  • Bieslook
  • Daslook
Met de naam ui wordt deze plant in sommige delen van Nederland ook wel Ajuin of Siepel genoemd.


Geschiedenis

Uit oude geschriften is vastgesteld, dat de oorsprong van de ui dateert uit 3.000 jaar voor Christus. De ui werd in eerste instantie vooral verbouwd in het Midden Oosten. Vooral in de streek van Iran tot West-Pakistan en het aangrenzende zuidelijk Rusland waren bekende streken waar uien werden verbouwd. Vrij snel daarna werd de ui ook verbouwd in China en het oude India. Vanuit het oude India werd de ui naar delen van Europa (waaronder Griekenland) en Egypte vervoerd. In Egypte werden afbeeldingen van uien veelvuldig gebruikt als wanddecoratie. Niet alleen als wanddecoratie, maar ook in hiërogliefen op de wanden van de piramide. Daarnaast werden er uien in graftombes gelegd voor consumptie door de overledenen in zijn volgende leven. Uit oude Bijbelverhalen is tevens op te maken, dat uien in het oude Egypte al werden gezien als een heel erg belangrijk voedingsmiddel.


Het eten van uien en afvallen

Uien bevatten weinig calorieën. Net als vele andere groentesoorten bevatten uien niet alleen weinig calorieën, maar ook geen vet. Hierdoor zijn uien een zeer geschikte smaakmaker. Uien kunnen daarom, zowel rauw als gekookt, zeer gemakkelijk worden toegevoegd aan tal van gerechten.


Naast het feit dat uien weinig calorieën bevatten, hebben uien volgens een onderzoek, uitgevoerd door Professor Lindsay Brown van de University of Southern Queensland, nog meer positieve effecten. Het onderzoek heeft aangetoond dat een ui ook invloed heeft op het afvallen en bij gewichtsbeheersing. Uit de onderzoeksresultaten van het onderzoek van Brown, blijkt verder dat het toevoegen van uien, in het dagelijks menu, voorkomt dat er zich in het menselijk lichaam meer vetcellen gaan vormen. Volgens dit onderzoek zouden, naast uien, ook groene thee en wortelen deze werking hebben.

Uien zijn erg gezond

Het eten van uien mag dan een positief effect hebben op het afvalproces en gewichtsbeheersing, maar naast de invloed op het afvallen, hebben uien nog tal van andere positieve effecten op de gezondheid. Uit onderzoek is gebleken, wanneer men regelmatig uien toevoegt aan de dagelijkse menu's, dat de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk wordt verkleind. Deze positieve invloed op de hart- en vaatziekten zou te verklaren zijn doordat uien een hoog gehalte aan quercetine bevatten. Quercetine is een speciale soort flavonoïde, een antioxidant die ook veel voorkomt in thee, rode druiven en appels.


Uien en kankerpreventie

Wetenschappers van het "Istituto di Ricerche Farmocologiche Mario Negri" in Milaan hebben vastgesteld dat mensen die veel uien consumeren, minder risico lopen op bepaalde kankersoorten. Dit in vergelijking met mensen die weinig tot nooit uien eten. Het eten van uien zou volgens medische wetenschappers vooral preventief werken tegen eierstokkanker en slokdarmkanker.
6
Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 23 juni 2021
6
209
11

Comments

  • 9 juli
  • 0
Mooi artikel heb je geschreven. Uien zijn gelukkig goed toe te voegen aan het eten. Gebakken of rauw. Dat het zó gezond is wist ik niet.
  • 9 juli
0
  • 24 juni
  • 1
Ik zal in het vervolg wat meer uien eten. Goed geschreven hoor. (Kom je ook eens op de koffie?)
1
  • 24 juni
  • 0
Je kunt ze eenvoudig overal in verwerken.
  • 24 juni
0
  • 23 juni
  • 1
Interessant om te weten!
1
  • 23 juni
  • 0
Fijn
  • 23 juni
0
  • 23 juni
  • 1
Ik ben niet zo fan van ui, maar er zitten dus zeker voordelen aan het eten ervan.
1
  • 23 juni
  • 0
Ik vind ze heerlijk en zo eenvoudig overal doorheen te doen.
  • 23 juni
0
  • 23 juni
  • 1
Ik ben ook gek op uien, alleen me darmen soms niet altijd zo. ;-)
1
  • 23 juni
  • 0
Dat is jammer
  • 23 juni
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen