Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Vegetarisch eten en eiwitten binnenkrijgen

Hoe krijg je voldoende eiwitten binnen als je vegetarisch eet?

Geschreven door Danielle Koeman
Geschreven op: 18 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
12
0
Afbeelding door Timothy Dykes via Unsplash
Voor het overgrote deel eet ik vegetarisch. Gemiddeld eet ik 1x per week nog kip van de poelier, maar verder niet. Officieel ben ik dan 'flexitariër', ook helemaal prima. Ik heb af en toe het idee dat mensen er toch altijd wat van vinden en er een mening over hebben. Je eet toch geen vlees, waarom dan wel nu kip? Je hebt die voedingsstoffen wel nodig hoor, je bent al zo dun! Eet je nog wel zuivel, daar kun je beter ook mee stoppen! Eet je wel genoeg zuivel dan, anders kom je tekort! Ik ben vast niet de enige die hier af en toe mega moe van word. Ik doe waar ik mij goed bij voel en dat is het belangrijkste toch?

Genoeg eiwitten binnen krijgen
Nu vind ik het wel nog steeds erg lastig om voldoende eiwitten binnen te krijgen en afwisselend te eten. Ik lust namelijk geen kaas. En nee, echt geen enkele kaas. Het enige wat ik aan kan is de roomkaas die nergens naar smaakt. Maar daarmee is vlees vervangen (vooral bij uit eten gaan) toch wel een flinke uitdaging. Probeer in een gemiddeld (dorps)café maar eens vegetarisch te eten zonder kaas. Dat is een uitdaging! Daarom eet ik dus af en toe nog kip voor de afwisseling, voedingsstoffen of voor het uit eten gaan. De uitdaging zit hem voor mij dus vooral in de eiwitten binnenkrijgen. Ik ben niet een enorme fan van de vleesvervangers, omdat het toch vaak sojabonen zijn. Dus blijft het vooral bij ei, yoghurt, noten en bonen. Allemaal lekker hoor, maar op een gegeven moment gaat het toch vervelen.

Hoe krijg ik voldoende binnen?

Daarom pas ik voor mezelf de volgende 'regel' toe: elke maaltijd moet eiwitten bevatten. In de ochtend dus vaak yoghurt met extra proteïnepoeder, onder de middag brood met ei of een notenpasta, avondeten met noten of peulvruchten. Ook kijk ik naar de eiwitten in bijvoorbeeld rijstvervangers, zo bevat quinoa bijvoorbeeld toch meer eiwitten dan rijst. Hoe zorgen jullie voor voldoende eiwitten in jullie eetpatroon?
0
Geschreven door Danielle Koeman
Geschreven op: 18 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
12
0

Recente en relevant artikelen