Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Waarom je nu ook granaatappels aan je gezond eetpatroon zou moeten toevoegen

Nog nooit van granaatappels gehoord? Daar zal dan vlug verandering in komen. Ze zijn afkomstig uit het Midden- oosten, en worden nu ook bij ons populair. Je vindt ze in steeds meer supermarkten en natuurwinkels. Granaatappels barsten van de gezonde voedingsstoffen, maar wat kunnen we voor onze gezondheid écht betekenen?

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 27 sep 2021
11
164
10
Wat zijn granaatappels?

Granaatappels zijn zeker niet nieuw. Ze komen oorspronkelijk uit Perzië, vooral uit Iran. Ze groeien er bomen die meer dan acht meter hoog kunnen worden. Granaatappels zijn verkrijgbaar in alle mogelijke tinten rood, en zijn herkenbaar aan hun kenmerkend kroontje. Naast het vruchtvlees, bestaan ze uit ontelbare kleine pitjes met een hoge voedingswaarde en een geleiachtig structuur. Het zijn deze pitjes die we eten. Binnen vele culturen staan ze symbool voor overvloed, vruchtbaarheid en het eeuwige leven. Hun geneeskracht werd al door de indianen ontdekt. In de hoop op een volgend leven, werden de oude Egyptenaren zelfs samen met deze vruchten begraven.
De voedingswaarde van granaatappels

De voedingswaarde van granaatappels is onovertroffen. Ze zijn vooral rijk aan:
  • Vitaminen:  vooral vitamine C en K maar ook vitamine B1, B2, B3 en B6, vitamine C en vitamine E
  • Mineralen: zoals natrium, kalium, calcium, magnesium, folium, koper,  mangaan, ijzer, zink en jodium
  • Eiwitten
  • Voedingsvezels
  • Sterke antioxidanten
Granaatappels bevatten de sterkste antioxidanten

Daardoor ligt de kracht van de oxidanten uit deze vrucht maar liefst drie keer hoger dan bij groene thee en rode wijn. Volgens wetenschappers kan daardoor het sap van granaatappels de ontwikkeling van veel voorkomende soorten kankers afremmen en zelfs voorkomen. Granaatappels hebben nog heel wat andere gezondheidsvoorwaarden. Granaatappels:
  • Werken sterk ontstekingsremmend
  • Beschermen tegen aderverkalking en tegen hart- en vaatziekten
  • Verbeteren ons cholesterolgehalte
  • Verminderen ons risico tegen ouderdomsziekten zoals dementie, alzheimer en Parkinson
  • Voorkomen pijnlijke blaasontstekingen
  • Herstellen DNA-schade aan de huid door de schadelijke uv-stralen van de zon
  • Verbeteren de gezondheid van de prostaat bij mannen
  • Verlagen een hoge bloeddruk
  • Granaatappels ondersteunen een gezonde werking van de hersenen
  • Versterken ons immuunsysteem en verhogen onze natuurlijke weerstand
  • Verkleinen ons risico op verkoudheden, griep (influenza), corona en bronchitis
  • Zijn natuurlijke pijnstillers, vooral bij gewrichtspijn zoals artrose en artritis
  • Zorgen voor een probleemloze zwangerschap
  • Granaatappels passen in elk gezond eetpatroon, zelfs als je wilt afvallen. Eet ze regelmatig, maar niet elke dag. Ze zijn namelijk rijk aan vitaminen en mineralen en aan alle andere nutriënten, maar ook fruitsuikers. Granaatappels bevatten weinig of geen calorieën.
Granaatappels in de keuken

De zoetzure combinatie maakt van granaatappelpitjes het perfecte ingrediënt voor zoete en hartige maaltijden. Ze worden vooral gebruikt in oosterse en mediterrane gerechten, maar kunnen even makkelijk toegevoegd worden aan je zelf gemaakte smoothies, salades en aan onbewerkte yoghurt, Griekse yoghurt, kwark of skyr. Granaatappelpitjes zijn ook heerlijk (en vooral gezond) in je zelf gebakken koekjes en pannenkoeken.

Recept Granaatappel smoothie

Ingrediënten: één granaatappel, 150 gram verse cranberry's, 150 milliliter onbewerkte yoghurt, Griekse yoghurt, kwark of skyr,  250 milliliter magere melk en ijsblokjes
Bereiding
  • Haal de granaatappelpitjes uit de vrucht en hou een eetlepel pitjes apart
  • Doe de granaatappelpitjes, samen met de cranberry's en de yoghurt in een kom en maak er met je blender staafmixer een fijne, gladde pap van
  • Voeg nu de melk en ijsblokjes toe, pureer dit mengsel opnieuw en schenk de smoothie in een glas en serveer met de resterende granaatappelpitjes en eventueel met enkele ijsblokjes

Recept couscous met granaatappel


Ingrediënten: één granaatappel, 300 gram couscous, één eetlepel boter, twee eetlepels fijn gehakte peterselie, één kaneelstokje, en een snuifje peper en zout

Bereiding
  • Verwijder de granaatappelpitjes uit de vrucht
  • Breng 300 milliliter water aan de kook en voeg de couscous en het kaneelstokje toe
  • Zet de pan van het vuur en laat dit drie minuten met de deksel erop rusten.
  • Meng dan de boter, peterselie en de granaatappelpitjes door de couscous en breng op smaak met een snuifje peper en zout.

Recept granaatappelpitjes met aubergine


Ingrediënten: één granaatappel, twee aubergines, 20 gram fijn gehakte peterselie, één teentje knoflook, drie eetlepels olijfolie, één eetlepel balsamico en een snuifje peper en zout
Bereiding
  • Halveer aubergines, voeg een beetje zout toe en laat tien minuten trekken
  • Verwijder de granaatappelpitjes uit de vrucht
  • Hak de knoflook fijn en meng met de olijfolie
  • Bestrijk beide helften van de aubergines met de knoflookolie
  • Gril de aubergines gedurende 11 minuten. Af en toe omdraaien en met de rest van de knoflookolie bestrijken
  • Besprenkel met enkele druppels balsamico-azijn en serveer
  • Smakelijk
11
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 27 sep 2021
11
164
10

Comments

  • 1 okt
  • 0
Hmm nooit noot gegeten. Zal het eens proberen.
  • 1 okt
0
  • 30 sep
  • 0
Ben er dol op.
  • 30 sep
0
  • 30 sep
  • 0
Nooit gehad, maar wel nieuwsgierig
  • 30 sep
0
  • 30 sep
  • 0
Lekker, maar die pitjes zijn niet al te gemakkelijk uit die vrucht te halen.
  • 30 sep
0
  • 30 sep
  • 1
Goed om te weten
  • 30 sep
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen