Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Waarom zou je meer linzen op je menu moeten zetten? + Recepten

Samen met erwten, alle soorten boontjes, groentekiemen, maïs, kapucijner en kikkererwten zijn linzen peulvruchten, eetbare zaden en omhulsels van plant. Peulen hebben een hoog vezelgehalte, ruim vier keer hoger dan in zilvervliesrijst. Linzen zijn ook een belangrijke bron van eiwitten en ijzer. Ingepast in een gezond eetpatroon, kunnen dus heel wat voor je gezondheid betekenen.

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 28 juli 2021
10
107
10
Voedingswaarde van linzen

Linzen worden opvallend veel gebruikt in de Oosterse en vooral de Indiase en mediterrane keuken. Ze hebben een licht nootachtige smaak zijn veelzijdig, voedzaam en duurzaam met een hoge voedingswaarde. Ze zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen en vooral:
  • Vitaminen: vooral vitaminen A; B1, B2, B3, B5, B6, B11, vitamine C en K
  • Mineralen: natrium, kalium, calcium, magnesium fosfor, koper, zink en selenium
  • Voedingsvezels: in linzen vinden we 16 gram voedingsvezels per 100 gram linzen
  • Eiwitten: 100 gram linzen bevat maar liefst 21 gram hoogwaardige eiwitten
Soorten linzen

Linzen bestaan in vele soorten, kleuren en grootte met slechts kleine smaakverschillen. Zo hebben rode en gele linzen geen velletje rondom zich. Daardoor zijn ze sneller gaar. Ze worden vooral gebruikt in soep. Groene linzen hebben dan weer meer bite dankzij hun pel rondom.
Linzen helpen je makkelijker afvallen

Goed nieuws voor de velen die iets aan hun overgewicht willen doen: linzen helpen je namelijk sneller afvallen. Ze zijn rijk aan alle gezonde voedingsstoffen en bevatten weinig of geen vet en calorieën. Daardoor geven linzen je een snel en langdurig verzadigd gevoel. Je kunt dus afvallen zonder honger, constant calorieën te tellen of belangrijke voedingstekorten te vrezen.
Linzen brengen je cholesterolgehalte weer in evenwicht

De vele vezels in linzen zijn in water oplosbaar. Die zorgen voor een gezonde darmflora en verlagen je slechts LDL- cholesterol. Een evenwichtig cholesterolniveau met meer gezonde HDL- cholesterol helpt je ook makkelijker afvallen en meer opgeslagen vet verbranden. Er worden meer galzouten aangemaakt die de slechte cholesterol uit je bloed verwijderen. Linzen zijn ook een uitstekende vleesvervanger, wat ongezonde verzadigde vetten, transvetten en slechte cholesterol vermindert.
Zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel

En dat is dan weer goed nieuws voor diabetici. De meeste koolhydraten in linzen worden langzaam verteert. Daardoor worden ze wordt langzamer omgezet in energie waardoor ze je risico op diabetes type II opmerkelijk verlagen.
Linzen zijn een belangrijke bron van plantaardige ijzer

Dit mineraal is onmisbaar voor de aanmaak van rode bloedcellen en het transport van zuurstof. Een tekort aan ijzer is een belangrijke oorzaak van bloedarmoede, oververmoeidheid en vroegtijdige bevallingen. Het gaat hier echter om ijzer van plantaardige oorsprong, en dat wordt minder goed opgenomen dan ijzer op dierlijke basis. Vitamine C stimuleert de opname van ijzer en is uitstekend combineerbaar met voeding rijk aan deze vitamine, zoals tomaten, rode paprika's en citroensap.
Andere voordelen van linzen

Deze peulvruchten zorgen voor nog meer belangrijke voordelen. Linzen:
  • Zorgen voor een gezonde darmflora, de basis van onze gezondheid
  • Dankzij de aanwezigheid van foliumzuur zorgen ze voor een gezonde zwangerschap, voorkomen ze vroeggeboorten, een open roggetje en een hazenlip
  • Verbeteren de gezondheid van je huid, nagels en van je haar
  • Beschermen tegen constipatie of verstopping
  • Verbeteren je spijsvertering
  • Zuiveren je lichaam van alle, vaak giftige afvalstoffen die zich in onze lichaamsweefsels, spieren en organen verzamelen
  • Peulvruchten zoals linzen bevatten geen ongezonde vetten of cholesterol, waardoor je risico op aderverkalking en hart- en vaatziekten verkleint
  • Versterken je zenuwstelsel
  • Linzen ondersteunen de gezondheid van huid en haar
Recept voor linzensoep met wortelen

Ingrediënten voor vier personen:  500 gram rode linzen, drie in plakjes gesneden wortels, twee eetlepels olijfolie, twee theelepels komijnzaad, twee fijn gesnipperde uien, twee fijn gesnipperde teentjes knoflook, twee kleine en gedroogde chilipepertjes, een tablet groentebouillon, drie in ringen gesneden prei, acht takjes verse peterselie en een scheutje vers geperst citroensap
Bereiding
  • Verwarm de olijfolie in een pan en verwarm hierin het komijnzaad tot het een geur verspreidt
  • Fruit zowel de ui als de knoflook kortstondig mee en de knoflook kort mee.
  • Doe de linzen, de gedroogde chilipepertjes, 800 milliliter water en de helft van het bouillontablet bij de ui en breng het aan de kook gedurende 15 minuten
  • Voeg de prei en de wortel toe en kook het geheel in vijf minuten verder gaar
  • Breng de soep op de gewenste smaak met enkele druppels vers geperst citroensap en de fijngehakte peterselie
Curry met spinazie en linzen

Ingrediënten voor vier personen: 600 gram verse spinazie, 500 gram linzen (mag uit blik), 350 gram zilvervliesrijst, twee fijngesnipperde uien, een teentje knoflook, 400 gram in blokjes gesneden tomaten, vier eetlepels rode curry en olijfolie
Bereiding:
  • Kook de rijst
  • Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  • Hak de spinazie fijn of voeg in zijn geheel toevoegen aan de rode curry
  • Fruit de ui met de knoflook in een scheutje olijfolie
  • Voeg na drie minuten de fijngehakt spinazie toe en eventjes mee bakken
  • Doe er daarna de tomatenblokjes, de rode curry en de linzen erbij
  • Laat dit 15 minuten zachtjes pruttelen. Vergeet niet om af en toe even te roeren.
10
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 28 juli 2021
10
107
10

Comments

  • 30 juli
  • 0
Oh nou, ik ga zeker aan de linzen. Ik wil afvallen, mijn cholesterol is ook wat te hoog en moet daar ook medicatie voor slikken helaas. Je recept ga ik proberen. Goed en nuttig artikel
  • 30 juli
0
  • 29 juli
  • 0
Zal ik toch eens overwegen.
  • 29 juli
0
  • 29 juli
  • 0
We zullen ze eens vaker op het menu zetten!
  • 29 juli
0
  • 29 juli
  • 0
Ik eet nog niet zo vaak linzen. Vaker doen dus!
  • 29 juli
0
  • 29 juli
  • 0
Ik eet ze wel eens. Lekker in soep !
  • 29 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen