Artikel.nl




Editorial Approved Badge

De magie van de ochtend

Ongeacht of je nou een avond- of ochtendmens bent, eigenlijk weet iedereen wel dat vroeg opstaan goed voor je is. Helaas vind niet iedereen dit even makkelijk, en het zal zeker even wennen zijn om vroeg op te staan, maar het is zeker niet onmogelijk.

Geschreven door Noa
Geschreven op: 2 feb 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
2
44
2
Afbeelding door Emma Simpson via Unsplash

Voordat je stopt met dit artikel te lezen omdat je denkt ‘ik ben simpelweg een avondmens, het is onmogelijk voor mij om dit te veranderen’ wil ik je alvast geruststellen. Gelukkig zijn mensen er perfect in zich aan te passen aan nieuwe situaties, dus zelfs een ochtendmens worden is mogelijk(!). In dit artikel zal ik uitleggen waarom het voordelig is om vroeg op te staan en zal ik wat tips geven hoe je een ochtendroutine kunt beginnen op een leuke manier. Het is namelijk, net zoals met doelen stellen, belangrijk om ochtendroutines realistisch en leuk te houden zodat je dit kunt volhouden.


Waarom in hemelsnaam vroeg opstaan?


Ten eerste heeft vroeg opstaan een positief effect op je psyche. Met psyche worden jouw gedachtes en gevoelens bedoelt. Als je vroeg opstaat heb je gewoonweg meer (vrije) tijd in de ochtend. Vaak is gebrek aan tijd dan ook de reden waarom we ochtenden niet leuk vinden. We koppelen ochtenden aan snel, snel en nog eens snel moeten zijn. We hebben weinig tijd en alles moet zo snel mogelijk. Wat een gehaast! Natuurlijk is dit niet fijn. Je staat al op met negatieve gedachtes als je wekker weer eens afgaat. Deze gedachtes hebben vrijwel altijd te maken met tekortkomingen. Ofwel, het woordje ‘niet’. Komen de volgende gedachtes jouw ook zo bekend voor? ‘Ik heb niet genoeg geslapen’, ‘ik heb niet genoeg tijd om te ontbijten’, ‘ik ben niet op tijd gaan slapen vannacht’,  ‘ik ga het niet redden om X en Y af te krijgen’, ‘ik wil niet opstaan’, ‘ik heb me weer niet aan mijn eigen belofte gehouden om eens vroeg te gaan slapen’, ‘ik wil niet te laat komen’ etc. Ik ben er eigenlijk zeker van dat iedereen hier minstens wel één van herkent. Kortom, zo gek is het niet dat we ochtenden niet met iets positiefs associëren. Maar, gelukkig kan daar verandering in komen! Zoals ik al eerder noemde zorgt vroeg opstaan ervoor dat we meer tijd hebben in de ochtend. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat we ons minder hoeven te haasten. Hier voorkom je dus ook nog eens een heleboel stress mee! Daarnaast is er ook nog uit meerdere studies gebleken dat ochtendmensen positiever in het leven staan en optimistischer zijn. Wellicht is wakker worden met positievere gedachtes het al waard, nietwaar? Als laatste stimuleert vroeg opstaan ook nog eens ons concentratievermogen en onze productiviteit. Onze hersenen hebben namelijk best wat tijd nodig om echt op gang te komen, deze ‘gratis extra tijd’ is dus enorm voordelig!

Maar waar begin je nou precies? Hoe laat moet jij je wekker zetten om deze shift te maken en dit ook vol te houden? Dit verschilt per persoon. Dit hangt onder andere af van hoe laat je momenteel gewend bent om op te staan, in welke mate je last hebt van het gevoel ‘te weinig tijd’ te hebben, hoe veel last je van stress hebt, hoeveel je die dag gedaan wilt hebben etc. Voor de één zal 06:00 uur werken, maar voor de ander is dit echt te vroeg, waardoor het juist ten koste gaat van jouw productiviteit en je in een ochtendhumeur belandt. Wellicht helpt het jou als jij je wekker om 08:00 zet. Het gaat erom dat je een tijd kiest dat eerder is dan dat het nu is en dat jij zelf experimenteert met wat wel en/of juist niet voor jou werkt. Geef echter niet direct op! Probeer verschillende tijden uit en houd bij hoe jij je voelt. Het zal natuurlijk even wennen zijn, maar dit is het dan ook zeker waard.  Hieronder zal ik wat tips met je delen die mij enorm hebben geholpen met een productieve ochtendroutine. Je hoeft dit natuurlijk niet klakkeloos over te nemen, maar probeer er eens één of meerdere dingen van om te kijken wat voor jou werkt. Zie het als inspiratie.

1-     Leg je telefoon aan de andere kant van je slaapkamer neer.
Leg de nacht, voordat je gaat slapen, jouw telefoon aan de oplader aan de andere kant van je slaapkamer. Dit zorgt ervoor, dat wanneer de volgende ochtend jouw wekker afgaat,  jij je bed uit moet stappen om deze uit te zetten. Als je eenmaal je bed bent uitgestapt is het makkelijker om uit bed te blijven en je ochtend te beginnen. De neiging om in bed te blijven liggen verminderd.

2-     Laat je telefoon buiten handbereik liggen.
Je probeert je te focussen, maar dit lukt niet. Het probleem? Afleiding. Je leidt jezelf constant af door je telefoon dichtbij jezelf te houden. Je krijgt meldingen binnen en als je jouw telefoon binnen handbereik hebt liggen, dan ben je geneigd constant jouw telefoon te checken. Je belooft jezelf alleen even te kijken naar de tijd, maar voordat je het weet zit je alweer een uur nutteloos te scrollen op Instagram.

3-     Drink direct een glas water als je wakker wordt.
Een groot glas koud water doet wonderen. Water zorgt onder andere voor hydratatie van alle cellen in het lichaam. Zo is water cruciaal voor het functioneren van onze hersenen, longen, lever, hart, darmen gewrichten etc. Daarnaast zorgt het voor een alert en verzadigt gevoel. Een groot klas koud water helpt enorm bij het goed wakker worden. Ik zou zeggen, probeer het eens!

4-     Plan de nacht van tevoren iets in om naar uit te kijken.
Het is altijd fijn om ergens naar uit te kunnen kijken. Probeer eens iets leuks voor jezelf in te plannen, of iets waar je van tevoren zelf van weet dat het jou een beter gevoel geeft. Plan de nacht van tevoren iets in om naar uit te kijken, je zult merken dat je de volgende ochtend fijner wakker wordt. Je weet dat je iets leuks gaat doen. Dit kan enorm helpen om écht zin te krijgen in de dag.

5-     Maak een to-do lijst + prioriteitenlijst.
Als je wakker wordt, probeer na jouw kopje thee of koffie eens een to-do lijst te maken. Je zet hier dingen op die je vandaag wilt doen. (dit kun je ook de avond van tevoren doen) Hierbij kies je vervolgens 3 dingen uit die je echt af wilt / moet hebben vandaag. Je leert zo prioriteiten stellen en dit zijn dan ook de taken die je als eerst gaat voltooien. Je zult er een goed gevoel van krijgen als je dit af hebt. Daarna heb je (veel meer) tijd over voor de leukere dingen.

6-     Beweeg!
Yup! erg cliché, maar toch één die het waard is te benoemen. Door te bewegen komen er onder andere stoffen zoals dopamine en endorfine in onze hersenen vrij. Dit zijn gelukshormonen en zorgen voor een fijn gevoel en verminderen stress en pijn. Het hoeft helemaal niet lang te zijn! 5-15 minuten is genoeg. Loop eens een blokje om, doe een korte work-out op YouTube, probeer yoga of een andere vorm van beweging. Beweeg je liever niet, maar wil je op een andere manier een fijn gevoel ervaren? Geef dan meditatie eens een kans! Geniet van de rust.
2
Geschreven door Noa
Geschreven op: 2 feb 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
2
44
2

Comments

  • 13 juni
  • 1
Leuk artikel. Goeie tips, leuke schrijfstijl.
1
Noa auteur
  • 22 juni
  • 0
Bedankt Rudi!
  • 22 juni
0

Recente en relevant artikelen