Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Dirty dozen 2021: deze groenten en fruit bevatten het meest pesticiden

Elk voorjaar publiceert de Amerikaanse onderzoeksgroep Environmental Working Group (EWG) een lijst met de twaalf meest vervuilde groenten en fruit. Dacht jij dat je gezond bezig was?

Geschreven door Enigma
Gepubliceerd op: 11 aug 2021
17
374
30
Foto - Enigma
Foto - Enigma
In de media circuleert momenteel een lijst met voedingsmiddelen en –supplementen die de pesticide ethyleenoxide bevatten. In Europa is dit een verboden product, maar in de VS en Canada wordt het wel gebruikt om schimmelvorming of salmonella tegen te gaan. Het is erg schadelijk voor de gezondheid en zou kankerverwekkend zijn.

Maar wist je dat er ook jaarlijks een onderzoek gedaan wordt door het Amerikaanse EWG, waarbij ze stalen nemen van ‘gewone’, zogenaamd gezonde voedingsmiddelen, namelijk pure groenten en fruit ?
Daarbij gaan ze o.a. na of er minstens 2 soorten bestrijdingsmiddel gevonden zijn in het fruit of de groente, hoeveel verschillende soorten er te vinden zijn en het percentage daarvan.
Na hun onderzoek publiceren ze een lijst van de top 12, ‘the Dirty Dozen’ genoemd, waarbij ze een rangschikking maken van wat je dus beter bio koopt, wil je niet een hoeveelheid vergif binnen krijgen.

Voor het testen worden de producten gewassen en/of geschild, zoals iemand zou doen die het wil consumeren. In bijna 70% van de geteste producten werden resten pesticide gevonden. Ook de ingevroren vorm bevat deze schadelijke stoffen.

Dit is de lijst van 2021 :
Op 1 staat al jarenlang hetzelfde fruit. Hou je vast… aardbeien. Aardbeien zijn erg geliefd bij ons, maar bevatten dus het hoogste aantal residu’s van pesticiden. Zo klinken ze al heel wat minder aantrekkelijk, nietwaar ?

Op plaats 2 staat spinazie. Dit bladgewas wordt blijkbaar volop bespoten.

Op plaats 3 vinden we boerenkool. Voor het eerst dit jaar verscheen die in de lijst, net nu deze groente een beetje opgewaardeerd werd de laatste jaren. Boerenkool wordt er op deze plaats vergezeld door mosterdgroenten.

Op 4 staan nectarines. Ook deze staan al heel wat jaren op de lijst.
Dit komt gedeeltelijk doordat nectarines, net als aardbeien, vrij gemakkelijk de stoffen opnemen in het vruchtvlees. Je kunt ze dus niet wegwassen. Ook niet op de extremere manieren zoals met natriumcarbonaat of afwasmiddel. Ze zitten in de vrucht zelf.

Op 5 hebben we appels.

Op 6 staan druiven.
Ook rozijnen bevatten in 99% van de gevallen resten van minstens 2 pesticiden, al zijn die niet specifiek in de lijst opgenomen. Indien ze wel zouden opgenomen in de lijst, zouden ze op één staan…

Op plaats 7 vinden we kersen. Heb je ooit al eens je eigen, onbespoten kersen open gemaakt ? In heel veel kersen vind je kleine witte wormpjes. In die uit de winkel vind je dat niet. Nu weet je waarom. Misschien toch beter wat extra eiwitten in je kers ?

Plaats 8 wordt ingenomen door perziken. Net als nectarines is dit een vrucht die gemakkelijk stoffen opneemt.
Foto - Enigma
Foto - Enigma
Op de 9de plaats staan peren.

Op plaats 10 staan paprika en chilipepertjes netjes samen. Deze komen nieuw binnen in de lijst.

De 11de plaats wordt ingenomen door selderij.

En de lijst wordt afgesloten, op plaats 12, met tomaten.
Foto - Enigma
Foto - Enigma
Er werden ook testen uitgevoerd bij mensen, waarbij in urinestalen heel wat van deze stoffen gevonden werden, bij mensen die regelmatig uit deze lijst aten. Het zou o.a. onvruchtbaarheid in de hand werken.

Krijg je nu een ander beeld van je gezonde voeding ? Vast wel. Ik weet in elk geval voor welke groenten en fruit ik eens wat sneller naar een bio-winkel zal lopen of waarmee ik mijn moestuintje zal vullen. Wie het ooit al zelf probeerde, zal wel merken hoe moeilijk het is om een mooie, rijke oogst te bekomen zonder schadelijke hulpmiddeltjes tegen allerlei ongedierte en ziektes.
17
Geschreven door Enigma
Gepubliceerd op: 11 aug 2021
17
374
30

Comments

 • 19 aug
 • 0
Eng, als je dit zo leest
 • 19 aug
0
 • 17 aug
 • 0
Ja, in dit lijstje komen er ook heel wat voor die ik regelmatig eet. Ach, zolang ik mezelf er maar goed bij voel, trek ik het me niet teveel aan.
0
 • 17 aug
 • 0
Wat triest he
0
 • 17 aug
 • 0
En dan denk je dat je gezond bezig bent! Kom je ook op de koffie?
0
 • 16 aug
 • 0
Zonde van al dat lekkere en gezonde eten :(
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen