- Een onevenwichtig cholesterolgehalte met teveel slechts LDL- cholesterol en te weinig gezonde HDL- cholesterol
- Overgewicht en teveel buikvet
- Diabetes
- Een hoge bloeddruk
- Overgewicht
- Diabetes
- Stress
- Leeftijd: hoe ouder, hoe groter je risico op hartritmestoornissen of hartfalen
- Erfelijk: als er familieleden een hartinfarct hadden voor hun zestigste
- Hoge bloeddruk: of hoger dan 13/7
- Een onevenwichtig cholesterol
- Te weinig bewegen
- Een te snel hartritme in rust: in rust mag je hart nooit sneller kloppen dan 100 slagen per minuut
- Snel werkende schildklier
- Een hartinfarct, hartspierziekte of een hartoperatie
- Een aangeboren hartafwijking
- Overmatig roken, alcoholische ranken drinken of druggebruik
- Vitamine B: vooral in vlees, eieren en in (vette) vis
- Vitamine C: is vooral aanwezig in citrusfruit, in alle soorten bessen, in aardbeien en in alle groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, alle soorten sla, broccoli, bloemkool, in alle (groene) koolsoorten, in paksoi en in Chinese kool
- Voeding rijk aan vitamine D: alleen onder invloed van het zonlicht maken we onderhuids vitamine D aan. Je vindt deze vitamine in kleine hoeveelheden ook in vis vette vis (zalm, paling, tonijn, forel, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sprot, in haring en in ansjovis), en in vlees en eieren
- Vitamine E: bevindt zich in alle volkorengranen (haver, zemelen, boekweit, gierst en quinoa), plantaardige oliën, tarwekiemen, havervlokken, amandelen, okkernoten, sesamzaad eieren, vis, en in groenten en fruit (vooral mango's en zwarte bessen)
- Calcium: vinden we terug in calcium is te vinden in melk en alle zuivelproducten, in alle koolsoorten, in spinazie, sperziebonen, amandelen, droge abrikozen, in brood, peulvruchten (erwten, bonen, linzen groentekiemen en kikkererwten), aardappelen, leidingwater, bronwater en in mineraalwater
- Magnesium: is aanwezig in bijna alle voedingsproducten, maar vooral in cacao, in pure (zwarte) chocolade met minstens 85 procent rauwe cacao, pinda's, avocado, sesamzaad, in schaal- en schelpdieren (oesters, mosselen, garnalen en krab), sojabonen, in alle groene groenten, in ongepelde granen, onbewerkte noten, vlees, vis, peulvruchten, aardappelen, melk, en in leidingwater
- Heemijzer: zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor het transport van zowel zuurstof door ons lichaam. Je vindt dit soort ijze in rundvlees en in alle rode vleessoorten.
- Bèta- caroteen: vind je in (donker)groene bladgroente en in groene koolsoorten. Ook wortels, mango's en mandarijnen bevatten relatief veel bèta- caroteen. Deze stof is verantwoordelijk voor de oranje en gele kleur van groenten en fruit
- Andere voeding voor een sterk hart: asperges, quinoa, lijnzaad, tomaten, appelen, pompoenen, zoete aardappelen, gedroogde pruimen, papaja en groene thee
- Magere, plantaardige zuivelproducten: zoals melk, natuuryoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr. Eet kaas met weinig vet (+20)
- Eet nooit meer dan 500 gram vlees per week: vlees als broodbeleg inbegrepen. Peulvruchten zoals erwten, bonen, groentekiemen, maïs, linzen en kikkererwten zijn uitstekende en gezonde vleesvervangers
- Minstens eenmaal per week verse vis
- Meer voedingsvezels: en minstens 30 gram vezels per. Vezels vind je in vooral in verse groenten en fruit, in alle volkorengranen, havervlokken, zaden, onbewerkte noten, peulvruchten, (zoete) aardappelen, quinoa, bruine rijst en volkoren deegwaren
- Drink naast water ook koffie en thee: de cafeïne in koffie en in kleinere hoeveelheden ook in thee beschermt tegen hart- en vaatziekten. Drink dagelijks niet meer dan vier kopjes koffie zonder melk en suiker. Dat zorgt voor verrassend veel gezondheidsvoordelen, maar als je boven de maximale limiet van vier kopjes gaat is dat nadelig voor je gezondheid. Ook zwarte en groene thee bevatten zijn gezonde alternatieven.
Comments
- 2 aug
0- 1 aug
0- 1 aug
0- 1 aug
0- 1 aug
1