Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Heb ik een Vitamine B12 tekort?

Op een gewone dag word ik zomaar overvallen door een extreme duizeligheid. Ik loop de trap af bij het treinstation op weg naar mijn werk. Snel grijp ik de trapleuning vast.

Geschreven door Hilda Eeuwes
Gepubliceerd op: 9 juli 2021
4
96
4
Afbeelding door Howling red via Unsplash
Wankel en moe kom ik op het werk aan. Kort leg ik uit wat daar net was gebeurd. Met een glaasje water en een praatje stellen de collega's mij gerust. De volgende dag is mijn vrije dag en blijf ik langer dan gewoonlijk in bed liggen. Bij het opstaan kan ik amper nog lopen. Ook is er de extreme vermoeidheid. Ai.

Wat is hier aan de hand?

De secretaresse van de huisarts belt mij thuis op. Je mag acuut een injectie komen halen. Verbaasd kijk ik mijn man aan. Vitamine B12 tekort, echt ik eet alles, lust alles. Onmogelijk. Jeetje die injectie in mijn bil was behoorlijk pijnlijk. Over twee dagen mag ik weer terugkomen voor de tweede injectie. Ik weet nu, dit blijft levenslang dat injecteren. Wat een schok.
Afbeelding door Tati Visual via Unsplash

Internet

Geen uitleg van de huisarts om het Vitamine B12 tekort te bespreken. Gelukkig hebben we daar het internet om toch eens uit te zoeken wat er aan de hand is. Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine maar heeft een voldoende voorraad van maar liefst drie jaar. Ons lichaam heeft vitamine B12 nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. De rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren.Vitamine B12 zit in dierlijke producten; vlees, vis, eieren en zuivel. Precies hier eet ik dagelijks genoeg van.

Waarom dan toch een tekort?

Vitamine B12 wordt in het laatste deel van de dunne darm opgenomen. Vitamine B12 wordt vooral opgenomen door het lichaam, als het gekoppeld is aan het stofje ‘intrinsic factor'. Er wordt geen intrinsic factor meer aangemaakt. Zo is bij mij het vitamine B12-tekort ontstaan. Alleen met hydroxocobalamine injecties kom ik van het tekort af. Het is nooit bewezen hoe het is ontstaan. Het kan zijn een bacteriële overgroei in de dunne darm of, en dat vermoed ik zelf, dat het Pernicieuze anemie is. Dit is een bepaalde vorm van bloedarmoede die ontstaat als gevolg van een auto-immuun ziekte van het maagslijmvlies. Door deze auto-immuun ziekte produceert de maag niet of nauwelijks ‘intrinsic factor’. Maar let op want het kan ook andere oorzaken hebben.
Foto: Stichting B12 tekort
Foto: Stichting B12 tekort

Nu klachtenvrij?

De eerste drie jaar dat ik injecties kreeg, heb ik geworsteld met mijn gezondheid. Tijden van extreme vermoeidheid bleef mij parten spelen. En dan die vervelende zenuwpijnen die plots opduiken in vooral mijn benen en armen. Vaak ook amper kunnen lopen.
Afbeelding door William Farlow via Unsplash

Stichting B12 tekort forum

De onbekendheid over het vitamine B12 tekort lees ik ook op het Stichting B12 tekort Forum. Zo lees ik over een vrouw die werkelijk niks meer kan terwijl ze ook injecties krijgt. Ze opende mijn ogen toen ik er las dat haar opstart fase niet goed verlopen was en de artsen dat zelf vaak niet weten. Met een brief aan mijn huisarts heb ik gevraagd naar een nieuwe opstart van injecties. Tien weken lang twee injecties per week. De huisarts stemde toe. Er kwam meer begrip en met mij ging het langzaam aan de goede kant weer op. Ik dank Stichting B12 en de deelnemers op dit forum. Zij hebben mijn leven weer veranderd. Energiek en gezond stap ik weer door het leven!

Op zoek naar meer informatie over wat een vitamine B12-tekort nu eigenlijk is?


* wat voor klachten geeft het?
* zou ik een B12-tekort kunnen hebben?
* wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine B12?
* wanneer testen op vitamine B12?

Klik voor antwoorden en informatie op: Stichting B12 tekort


4
Geschreven door Hilda Eeuwes
Gepubliceerd op: 9 juli 2021
4
96
4

Comments

 • 25 juli
 • 0
Een vervelende ziekte die nare gevolgen heeft als je het verwaarloosd. Goed dat je het op tijd door hebt gehad!
 • 25 juli
0
 • 18 juli
 • 0
Interessant artikel.
 • 18 juli
0
 • 10 juli
 • 0
Bedankt voor dit artikel Hilda! Wat naar om te horen dat je een B12 tekort hebt, terwijl je wel de juiste voeding at en daardoor vele injecties moest hebben. Fijn om te horen dat het tegenwoordig beter met je gaat.
0
 • 10 juli
 • 0
Dankjewel Noa. Omdat het nog altijd vaak vergeten wordt bij de huisarts om op Vitamine B12 tekort te prikken bij klachten en ook de opstartfase nog vaak niet goed gaat, wil ik graag dit onder de aandacht brengen.
 • 10 juli
0

Recente en relevant artikelen