Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Ik wens je een goede nachtrust

We doen het elke avond en sommigen meer dan andere. We hebben door onze liefde voor onze nachtrust een hekel gekregen aan alles wat deze rust kan verstoren. De krijsende baby van de buren, de miauwende kat buiten en je wekker in de ochtend. Maar waarom slapen wij eigenlijk?

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 3 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
6
86
6
Afbeelding door Bruce mars via Unsplash
We doen het elke avond en sommigen meer dan andere. We hebben door onze liefde voor onze nachtrust een hekel gekregen aan alles wat deze rust kan verstoren. De krijsende baby van de buren, de miauwende kat buiten en je wekker in de ochtend. Maar waarom slapen wij eigenlijk?

Wat is slaap?

Slaap is iets vreemds. We sluiten onze ogen en we zijn weg, op reis naar een andere wereld zonder er controle over te hebben.

In mythen en sprookjes word slaap vaak vergeleken met de dood. Dit komt waarschijnlijk door hoe rustig we liggen wanneer we heen gegaan zijn. Dit brengt voor mij een soort kalmte wanneer ik iemand verloren ben, omdat die persoon nu voor altijd zijn rust gevonden heeft. Anderen beschouwen slapen als een verspilling van kostbare tijd. Onder jongeren, zakenlui en politici bestaat er zelfs een soort machocultuur rond weinig slapen, want zij vinden het stoer om lang wakker te blijven. De tips van oma zoals ‘Een mens heeft minstens acht uur slaap nodig’, ‘Slapen doe je best in blokken van drie uur’ en ‘Alles voor 12 uur telt dubbel’, betekenen voor hun niet veel. Maar voor mij is slaap een belangrijk deel van mijn leven, want zonder slaap of bij te weinig slaap krijg ik al snel hoofdpijn.
Een interessant feitje vind ik dat wetenschappers weinig weten, in vergelijking met de kennis over andere menselijke functies en eigenschappen, over deze alledaagse maar mysterieuze gebeurtenis. In het eind spenderen wij een derde van ons leven aan slaap wat ons helpt de dagelijkse gebeurtenissen verwerken en weer tot zen te komen.

Wat weten wij wel over slaap?
Slapen doen we in vier cycli die elk een ander doel hebben. Een cyclus duurt ongeveer negentig tot honderdtwintig minuten. Na elke cyclus volgt er een onbewust ontwaken, dit doe je om te zien of alles nog in orde is. Als je tijdens dit ontwaken een prikkel krijgt (te veel licht in de kamer, te veel lawaai van de straat of misschien buikkrampen) dan worden we helemaal wakker om dit probleem op te lossen. Wanneer alles in orde is in het half ontwaken beginnen we aan de volgende cyclus. Het is dus helemaal niet vreemd als je 's nachts vaak wakker wordt.
De diepe en de REM-slaap zijn de meest belangrijke fases van je slaapcyclus. Dit is zo omdat we tijdens de diepe slaap een grote hoeveelheid bloed naar onze spieren wordt gestuurd. Hierdoor herstelt ons lichaam van de gebeurtenissen van de dag ervoor. En tijdens deze diepe slaap wordt ook een grote hoeveelheid groeihormoon uitgescheiden. Dit zorgt voor het herstel van onze weefsels. Dit is de reden waarom baby's en kinderen meer slaap nodig hebben dan volwassenen, omdat we in deze fase het lichaam het meest ontwikkelen.

De REM-slaap (een afkorting voor Rapid Eye Movement) is de fase in onze slaap die zorgt voor het mentale herstel. In de REM-slaap zijn onze hersenen zijn erg actief aan het verwerken en ordenen van de dingen die we gezien, gehoord en meegemaakt hebben. De gegevens op je korte-termijn geheugen worden nu ook overgezet naar je lange termijn geheugen. Dit is de reden waarom we kennis en vaardigheden beter kunnen doen de dag erna, omdat dit nu in het lange termijn geheugen is opgeslagen. Onze hartslag en ademhaling is versneld en onregelmatiger en dit is misschien een eng feitje… Onze ogen draaien in de REM-slaap alle kanten op. Misschien is dit om alle kanten van je dromen te bekijken, want in de REM-slaap dromen we het meest.

Ik vind het grappig hoe onze hersenen zoals kleine computertjes werken als wij even op stand-by staan.
6
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 3 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
6
86
6

Comments

  • 3 aug
  • 0
Trusten, leuke informatieve blog!
  • 3 aug
0
  • 13 juni
  • 0
Sommige wist ik helemaal niet, leuk om te lezen.
  • 13 juni
0
  • 11 juni
  • 0
Onze hersenen zijn inderdaad een beetje zoals een computer. Heel interessant en goed geschreven.
  • 11 juni
0
  • 9 juni
  • 0
Slaapwel.
  • 9 juni
0
  • 4 juni
  • 0
Leuk om te weten
  • 4 juni
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen