Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Leven met Narcolepsie

Narcolepsie is een andere slaapaandoening waarbij je opeens onbewust in slaap valt. Gelukkig komt dit niet zo vaak voor, maar zoals je kunt begrijpen kan dit tot zeer gevaarlijke consequenties leiden. Dit kan ook tot ongemakkelijke sociale gebeurtenissen leiden, bijvoorbeeld als je opeens in slaapt valt als je met iemand praat of als je iets probeert te leren op school. Narcolepsie gaat soms ook samen met hallucinaties en tijdelijke spierverlamming.

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 3 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
4
43
3
Afbeelding door Eduardo Flores via Unsplash
Slaapcentrum
Er is een ziekenhuis voor de ziekten en zeertes, maar waar ga je heen als je een slaapprobleem hebt en al dagen geen rust hebt kunnen vinden, hierdoor? Voor deze problemen zijn er speciale slaapcentra waar gespecialiseerde dokters jou graag willen helpen. Of het nu voor slapeloosheid of misschien voor RLS, (restless leg syndroom), is zij hebben er verstand van. Mocht je in België wonen kan je deze site raadplegen: https://www.uza.be/slaapcentrum. Hier kan je niet alleen een telefoonnummer, maar ook de mogelijkheden om slaapproblemen op te lossen vinden. Dit is de site voor het slaapcentrum in Nederland https://www.nederlandsslaapinstituut.nl/.

Hoe los je slaapproblemen op?
Naast vermoeidheid en verminderde concentratie, wegen slaapproblemen zwaar op je welzijn en levenskwaliteit. Als deze slaapproblemen lang aanhouden kan je hierdoor ook een depressie krijgen. Mensen met slaapproblemen wachten ook te lang voordat ze actie ondernemen, wat de behandeling er alleen maar moeilijker op maakt.

Als je denkt dat je lijdt aan slaapapneus laat je je het best onderzoeken in een slaapcentrum. Door middel van een polysomnografie kunnen ze daar een goed overzicht krijgen op waar de oorzaak ligt van het probleem en er een gepaste oplossing op vinden. Deze behandeling wordt vaak ook terugbetaald door het RIZIV.

Bij slapeloosheid wordt er vaak slaapmedicatie voorgeschreven. Deze medicaties kunnen een tijdelijke oplossing bieden, maar kunnen op lange termijn tegen je gaan werken. Ze zeggen ook dat slaapmedicatie verslavend kan zijn en dat je lichaam er gemakkelijk gewenning aan geeft. Cognitieve gedragstherapie is de meest gebruikte en succesvolle aanpak van slapeloosheid. Deze therapie is een planmatige manier om negatieve associaties en frustraties weg te werken.

Dit doen ze onder andere door een slaaprestrictie. De patiënt moet dan veel later naar bed gaan, waardoor de patiënt vermoeider is en sneller gaat slapen. Je brengt weliswaar minder uren in bed door, maar slaapt wel veel meer van die tijd, waardoor de negatieve conditionering verdwijnt. Daarna wordt je slaapschema weer langer gemaakt. En in verloop van tijd word slapen weer gemakkelijker.
4
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 3 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
4
43
3

Comments

  • 15 juni
  • 0
Een echte nachtmerrie om in te leven.
  • 15 juni
0
  • 12 juni
  • 0
Graag gelezen want ik ben ook wel een slechte slaper. Heb niet zoveel slaap nodig maar het in slaap geraken is soms wel een probleem.
  • 12 juni
0
  • 9 juni
  • 0
Angstaanjagend!
  • 9 juni
0

Recente en relevant artikelen