Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Op Pelgrimstocht in Hongarije

Eén van de leukste dingen van een Digital Nomad zijn, is dat je volledig vrij bent in hoe je je tijd invult. Géén baas, géén kantoor en geen vaste werktijden meer voor ons. Dat betekent dat we op mooie, zonnige dagen er vaak op uit trekken. Bij minder mooi weer doen we dan online klussen of échte klussen in of om de boerderij.

Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 22 aug 2021
9
435
12
Afbeelding door Susann Schuster via Unsplash

Der Weg ist das Ziel

Zo kiezen we een stralende dag uit en staan we vroeg op om een flink stuk te gaan wandelen. Op een locatie die we van vrienden getipt kregen. De route begint zo'n drie kilometer voor een piepklein dorpje met de (voor Nederlanders) schier onuitspreekbare naam Püspök szentlászló. Dat betekent zoveel als Bisschop Sint Lazarus.
We stonden er nooit bij stil dat er door Hongarije ook een Pelgrimsroute loopt. Het bleken er zelfs meerdere te zijn!
Als we de auto parkeren en in de bosrijke omgeving op pad gaan zien we al snel een bord met een tekst in Engels dat dit een deel is van de Hongaarse Pelgrimsroute (Hongaars: Zarandók út) van de Kathedraal van Esztergom naar de prachtig gelegen bedevaartkerk in Máriagyud. Deze route heet heel toepasselijk de Mária route.
Afbeelding het Zoete Hongaarse Leven
Afbeelding het Zoete Hongaarse Leven
Ondanks dat we hier al jaren komen hadden we er geen idee van dat er in Hongarije ook een Pelgrimsroute loopt. Later ontdekken we dat er zelfs een aantal van zijn! Na twintig minuten lopen we het dorpje binnen. Dat is een plaatje!

Het is ons al gauw duidelijk dat gefortuneerde Hongaren deze plek hebben uitgekozen voor hun tweede woning. Het uitzicht op de noordflank van de hoogste van de Mecsek heuvels, de Zengö (842 meter) van hier uit is spectaculair.
We wandelen verder door het rustige dorpje, waar druk gewerkt wordt aan een hotel (voor Pelgrims?). Laten we hopen dat het toerisme niet een al te grote stempel gaat drukken op deze landschappelijke idylle, want de rust die hier nu heerst is een echte verademing.

Aan het einde van de dorpsstraat (die eindigt met een wandelpad de bossen in) staat het Bisschoppelijk kasteel. Een prachtig gebouw met een goed onderhouden arboretum met (onder andere) eeuwenoude Platanen. Het is inmiddels buiten het toeristenseizoen. Dan wordt geen entreegeld geheven blijkbaar want de poort staat open dus we nemen een kijkje.
Afbeelding het Zoete Hongaarse Leven
Afbeelding het Zoete Hongaarse Leven
De Bisschop heeft een waar sprookje geschapen met zijn arboretum, al waren de bomen anderhalve eeuw geleden vast een stuk kleiner
De majestueuze oude bomen van het arboretum combineren fraai met het even mooie voormalige Bisschopsverblijf. De bisschop heeft hier echt een sprookje geschapen, al waren de bomen vast nog een stuk kleiner toen hij ze anderhalve eeuw geleden heeft aangeplant.

We lopen nog een korte, goed aangegeven route de bergen in. Het is echt een aanrader om hier eens te gaan wandelen. We zullen dit zeker opnemen in de gastenboeken van de vakantiehuizen Vlinder- en Klompenboerderij. Zodat onze gasten hier ook van kunnen genieten.

Terug bij de auto besluiten we nog een lekkere kop koffie met Cheesecake te eten bij Hosszu kávé (grote koffie) in het dorp Hosszuhétény. Dat is ook een aanrader ;-).

© het Zoete Hongaarse Leven

Meer van deze auteur

De auteur leeft als homesteader in een honderdtwintig jaar oude boerenhoeve in het zuiden van Hongarije. Hij is zijn leven aan het verbreden en schrijft over tal van onderwerpen die hij tegenkomt in zijn nieuwe leven. Hier een aantal relevante artikelen van zijn hand (klik op de titel om het artikel te openen).

Veel mensen kijken best vreemd op wanneer ze horen dat we in Hongarije in een lemen boerderij wonen. Tijdens onze zoektocht naar een geschikte woning hebben velen ons zelfs afgeraden om te kiezen voor een lemen huis.


Zo'n drie jaar geleden verhuisden we naar zuid Hongarije. Om te gaan wonen in een honderdtwintig jaar oude traditionele boerderij. Een belangrijke reden voor deze ommezwaai was onze wens om een meer zelfvoorzienend leven te leiden in een natuurlijke omgeving. Een zoektocht naar een simpeler leven zonder veel hectiek.


Tegenwoordig regeert de macht van het geld onbedreigd. Bijna iedereen besteedt zijn of haar leven aan het ruilen van uren, dagen, weken, maanden en uiteindelijk jaren voor geld. Om een ​​'comfortabele' levensstijl te leiden. Terwijl we hier druk mee bezig zijn raken we maar al te vaak verstrikt in de illusie dat we eigenlijk nooit genoeg geld hebben.


Na lang wikken en wegen ontsloeg ik mijn baas na bijna twintig jaar loondienst. Omdat ik een ander doel in mijn leven na wilde streven dan nog eens twintig jaar loonslaaf zijn. Bij deze of een andere werkgever. Dit artikel gaat over ánders ondernemen en dromen, denken, durven en doen.

9
Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 22 aug 2021
9
435
12

Comments

  • 27 aug
  • 0
Wauw! Ooit ga ik een bezoek brengen aan Hongarije, én deze plek!
0
  • 27 aug
  • 0
Mooi Artikel, ik volg je hoor!
0
  • 24 aug
  • 0
Wat een heerlijk blog. Hongarije is een prachtig land. Zo moet het blijven. Geen grote recreatiecentra svp. Ga zo door!!
0
  • 23 aug
  • 1
Een pelgrim word ik niet meer, verliefd op Hongarije wél!
1
  • 23 aug
  • 1
Heel leuk artikel en nu toch wel met lintje en met reden. Je bent een echt reclamebord voor Hongarije. Goed geschreven.
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen