Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Wanneer wordt passie obsessie?

Passie kan een ongezonde vorm aannemen zodat alles daarvoor moet wijken. We noemen het dan obsessie. Maar hoe kunnen we dit voorkomen?

Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 6 juni 2021
24
153
38
Foto pixabay via Jackson David
Foto pixabay via Jackson David
In het algemeen wordt in de filosofie redelijk gunstig beoordeeld over de passie. Friedrich Nietsche en Soren Kierkegaard vonden het een drijvende levenskracht. Kierkegaard vond dat een mens zonder passie iets tekort kwam in zijn leven. Volgens beiden schenkt deze passie ons prikkels en gevoelens en is ze de weg om tot een compleet en uitgebalanceerd bestaan te komen.

Sander Thomaes van de Universiteit Utrecht verwoordt als psycholoog passie als de band van emoties die je ervaart bij alles wat je doet.

Maar passie kan ook een verkeerde weg inslaan. Het is op dit vlak dat de Finse filosofe 'Susana Halonen' een aantal constataties doet.

Je hebt twee soorten passie volgens haar. Je hebt een ziekelijke vorm van passie die we als de ‘obsessieve passie’ betitelen. Hierover had de Canadees Robert Vallerand het al in zijn werken. Bij deze ziekelijke vorm gaat de mens obsessief alles richten naar dat ene doel. Alles moet zijn plaats afstaan om tot dit doel te komen. Dit gedrag wordt in veel gevallen aangewakkerd door prikkels die helemaal buiten de persoon om gaan, door ouders en omgeving in vele gevallen. Het voorbeeld dat Vallerand aanhaalt is dat van de prima ballerina die niettegenstaande ze een kwetsuur heeft waarvoor ze zou moeten rusten, toch verder oefent.

De passie wordt dus ziekelijk als elk iets in een mensenleven moet veranderen om dat doel te bereiken. Het leidt tot frustratie, depressie eventueel en een onbevredigd gevoel in het algemeen. Je zit in een vicieuze cirkel als je altijd maar beter en meer wilt. Sommigen zien obsessie, de ziekelijke vorm van passie, als het summum om iets in het leven te bereiken, terwijl het in de meeste gevallen altijd resulteert in iets dat faliekant afloopt.

Meestal zeggen mensen dat men maar één uitzonderlijke passie moet nastreven wat uiteindelijk in een ontgoocheling uitmondt. Wanneer iedere waarde in een mensenleven het loodje moet leggen voor een ‘obsessieve passie’ dan ga je altijd aan het kortste eindje trekken en iets verliezen.

De allesomvattende passie, volgens Susanna Halonen, bestaat niet. Het was voor haar en ook voor velen een feit dat heel confronterend was.

Maar niet alle passie wordt obsessief en we hebben het dan over de ‘harmonieuze passie’. Deze vorm is daarentegen een gezonde vorm en heeft een weldadige werking en invloed op alles wat je doet in je leven. Het is zelfs niet zo moeilijk, je moet het niet zoeken en het is niet iets dat buiten je invloed ligt. Je heb het in jezelf, het is iets dat je elke dag meedraagt en zich sowieso niet beperkt tot één obsessieve bezigheid.

Hoe begin je daaraan? Het is evident dat om hierin te slagen je een goede zelfkennis moet hebben. Wat is voor jou belangrijk, wat zijn je principes, je fundamenten en levensregels waar je je bestaan op vestigt? We zijn zo gehaast in onze huidige maatschappij dat we amper nog stil staan bij de dingen van het leven. Intuïtie is een term die bijna verloren is gegaan. We moeten weer leren leven met onze intuïtie en daarnaar leren luisteren. Susanna Halonen vindt yoga en de daarbij horende meditatie heel belangrijk om hierbij te helpen.

Hard zijn voor jezelf is niet altijd goed, je moet eens fouten kunnen maken en dat accepteren. Het hoort bij het dagelijkse leven. Op die manier krijgen we ervaring en ervaring is leren uit onze vergissingen. We maken allemaal fouten, maar hoe we ze te lijf gaan en wat we eruit leren is juist belangrijk en iedereen kan dit leren.

De juiste vorm van passie kan iedereen leren indien je kijkt in jezelf en niet bij je omgeving. Een belangrijke, bijna de belangrijkste rol is hier weggelegd voor ouders en de opvoeding die ze geven. Wanneer ouders hun kinderen zelf verantwoordelijk laten kiezen, wanneer de kinderen een zeker autonomie krijgen hierin, gaan ze een ‘harmonieuze passie’ in zichzelf creëren in plaats van de ongezonde ‘obsessieve passie’. Een opvoeding die zich centraliseert rond het ontwikkeling van een zekere passie zullen eerder naar de obsessieve variant hiervan afwijken.
Foto Unsplash via Brett-Jordan
Foto Unsplash via Brett-Jordan
24
Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 6 juni 2021
24
153
38

Comments

  • 1 sep
  • 1
Interessant artikel! Mooi onderwerp om tijdens een kopje koffie te bespreken ook. 😃

Ik ben wel benieuwd: Wat is jouw passie?
  • 1 sep
1
  • 25 aug
  • 0
Goed geschreven, Rudi een passie kan idd snel en ongemerkt omslaan naar een obsessie
  • 25 aug
0
  • 12 aug
  • 0
Mooi geschreven, passie is inderdaad mooi. Moet alleen geen obsessie worden en dat kan snel gebeuren.
  • 12 aug
0
  • 9 juli
  • 1
Heel goed geschreven. Mijn complimenten!
1
  • 10 juli
  • 0
Dank je wel, voor de leuke reactie en waardering.
  • 10 juli
0
  • 8 juli
  • 1
Helder uitgelegd. Passie het woord wordt tegenwoordig, naar mijn idee, voor alles te pas en te onpas gebruikt.
1
  • 10 juli
  • 0
Bedankt, Elisabeth, voor het bezoekje.
  • 10 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen