Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Waaratje

Wat je in je dromen beleefd, of, in je fantasiewereld, wanneer je even tot rust komt, bijvoorbeeld onder de douche, het prikkelt je zenuwen op een ongekende manier. Tenminste, dat denken wetenschappers.

Geschreven door Peerke van den Broek
Gepubliceerd op: 23 juli 2021
10
71
9
Een andere kijk!
Een andere kijk!
Afbeelding door Claudio Schwarz via Unsplash

Rat van avontuur (ja, met een t)


Wederom is de wetenschap met een verbazende ontdekking gekomen! We kunnen weer iets nieuws!
Nou ja, we konden het waarschijnlijk al heel lang, alleen wisten we het nog niet. Overigens, we weten het nog niet zeker, het zou kunnen, dat we dat kunnen!
Lastig verhaal, maar, bij ratten is een nieuw soort hersenactiviteit ontdekt, eentje die cruciaal is voor ons leren! We zouden er zelfs enorme stappen in de behandeling van bijvoorbeeld Alzheimer mee kunnen zetten.

Ja, ook ratten zijn dol op virtuele werelden, ze genieten in een omgeving die voor geen meter klopt. Ja, die omgeving is heel goed nagemaakt, hij lijkt sprekend op de echte, maar hij is het niet.
Wij, de mensen dan, dachten dat we die ratten flink in de maling konden nemen, maar wat bleek? Bewust of onbewust hadden ze het gewoon volledig door. Ze speelden in deze onwerkelijke wereld alsof hij echt was, maar de metingen gaven aan, dat in de hersenen compleet nieuwe golven te zien waren. Nooit eerder gemeten en anders dan in de echte omgeving die was nagebouwd.

Dus terwijl wij als wetenschappers denken dat we die ratten in het ootje kunnen nemen, zijn die ratten gewoon aan het genieten van een soort drie D pretpark dat voor hen geschapen is. Ze leven in een wakkere droomwereld waarbinnen de omgeving klopt, visueel dan, maar de tast, de geur en de geluiden matchen niet met wat ze ervaren en ze weten het!

Waarschijnlijk hopen ze erop dat wetenschappers op dit gebied nog lang niet klaar zijn met hun onderzoek, dat ze nog veel meer nieuws voorgeschoteld krijgen. “laten we die doctoren trakteren op een paar nieuwe hersengolven, dat houdt ze wel even bezig.”

En ja hoor, dat klopte. De doctoren werden over, over enthousiast! Dit zou zomaar een middel kunnen zijn om de wegen die we niet meer kunnen bewandelen als gevolg van Alzheimer, te omzeilen! We hebben een nieuwe manier van stimuleren van hersengolven gevonden! Hersengolven die corresponderen met ons dromen, ons genieten wanneer we na zware arbeid onder de douche staan. Die golven dus, die we realiseren wanneer we fantaseren, wanneer we nieuwe ideeën opdoen. Die golven die wij als schrijvers proberen te stimuleren. Geen noodzaak voor geur, geen noodzaak voor tast, nee, zelfs geen noodzaak voor geluid. Om nog maar te zwijgen over smaak en in feite zelfs een beetje over zicht (bij de schrijvers dan, want die kunnen aan de hand van alleen maar letters, een complete wereld tot leven wekken).

Geweldig toch, dat we in onze virtuele ervaring, andere golven kunnen realiseren over zenuwbanen die we in het echte leven niet meer kunnen benutten. Een soort baangarantie waar je de zenuwen van krijgt!

Ik gun het die mensen die nu leiden aan Alzheimer zo enorm, we trainen ze in een virtuele omgeving, we bieden ze de mooiste fantasieën en op die manier komen ze ook weer compleet in contact met de realiteit. Nee, de ziekte wens ik mij niet, maar wanneer ze proefpersonen nodig hebben om te kijken hoe deze fantasiewereld bij mensen werkt, dan ben ik misschien toch nieuwsgierig. Er zijn zoveel verhalen die ik graag eens mee zou maken!

Ik heb onderstaande artikel gebruikt voor deze vrije interpretatie…
10
Geschreven door Peerke van den Broek
Gepubliceerd op: 23 juli 2021
10
71
9

Comments

 • 31 juli
 • 0
Interessant artikel, bedankt. Kom je ook op de koffie?
 • 31 juli
0
 • 24 juli
 • 1
Hele fijne baangarantie inderdaad. Zeer interessant dit.
 • 24 juli
1
 • 23 juli
 • 1
Interessant. Ik ben een brein-fanaat. Alles wat daarmee te maken heeft, interesseert mij.
 • 23 juli
1
 • 23 juli
 • 1
Er liggen nogal wat mogelijkheden, begrijp ik :-)
 • 23 juli
1
 • 23 juli
 • 1
leuk om te lezen.
 • 23 juli
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen